Ett fast jobb är drömmen

Ett fast jobb är drömmen.Desireé Nilsson, snart 22 år, vill som så många andra ungdomar ha ett jobb.Men Desireé har mer att kämpa mot än de flesta. Som funktionshindrad hamnar hon ofta sist i kön.

Desireé Nilsson får hjälp av Åke Mengihini på Arbetsförmedlingen. Som funktionshindrad behöver Desireé extra stöd i sitt arbetssökande.

Desireé Nilsson får hjälp av Åke Mengihini på Arbetsförmedlingen. Som funktionshindrad behöver Desireé extra stöd i sitt arbetssökande.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-03-24 04:00
Desirée Nilsson, Visby, är en av cirka 150 unga vuxna med funktionshinder på Gotland. En av dem som har allra svårast att komma in på arbetsmarknaden.
- Många unga funktionshindrade hamnar i ett livslångt utanförskap. De får sin ersättning från Försäkringskassan, men har inget jobb, ingen sysselsättning. Aktivitetsersättningen blir en passivitetsersättning, sa Brittis Benzler (v), som i går lyfte frågan om den här gruppens rätt till arbete till kommunfullmäktige.
Brittis Benzler (v), själv verksam inom handikappomsorgen, vill att Gotlands kommun engagerar sig mer för att hjälpa funktionshindrade ungdomar till jobb och sysselsättning. Om detta har hon motionerat och i går fick hon motionen antagen av fullmäktige.
- Det är roligt att motionen blivit så väl bemött, sa hon.
Och hon betonade hur viktigt det är att det här arbetet nu kommer igång.
- Alltför många sätts på avbytarbänken, sa hon från talarstolen på Suderbys herrgård där fullmäktige förlagt sitt möte.

"Chanserna minskar"
För GT utvecklade hon resonemanget:
- Skolan håller de här ungdomarna hyggligt igång. Men när den är slut vandrar många av dem ut i ingenting. De hittar ingen fortsättning. I takt med att kraven på jobben ökar, så minskar chanserna för den som är funktionshindrad. Alltför många hamnar i ett evigt utanförskap, sa hon.
Snart 22-åriga Desireé Nilsson gick ut särgymnasiet i fjol våras. Hon hade gått inriktningen omsorg och hälsa och drömde om att få jobba med barn, gärna inom förskolan.
Och hon fick chansen. I vintras hade hon i tre månader en praktikplats på en förskola i Visby.
- Det var jättekul. Roligast var att busa med barnen, men jag fick hjälpa till med allt möjligt, säger hon.
Hon hade gärna fortsatt, men fick inte. Anställningsstopp och nedskärningar i kommunen slår även mot praktikanter, trots att de inte kostar något i lön.
Desireé får på grund av att hennes arbetsförmåga är nedsatt aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Så försörjningen är tryggad. Men det räcker inte.
- Man vill ju jobba också, det är tråkigt att bara vara hemma, säger hon.

Oron gnager
Hon hoppas få hjälp att hitta en ny praktikplats, gärna på ett kafé om det nu inte går att få vara i förskolan. Till sommaren har hon själv ordnat med ett sommarjobb, hon ska diska och städa på Fridhem.
Desireé bor i egen lägenhet i Visby, men har visst stöd av handikappomsorgen. Hon är nöjd med tillvaron, men oron för att behöva gå arbetslös länge gnager.
- Jag vill ha nånting att göra. Det är så roligt att få gå till jobbet varje morgon, säger hon.
Kanske blir fullmäktiges beslut i går en öppning för henne. Brittis Benzler talade om att skapa nya yrkesbeteckningar.
- Jag tror vi måste tänka i nya banor. Många funktionshindrade skulle kunna göra ett gott arbete, men de når inte upp till vad som krävs för exempelvis barnskötare eller vårdbiträden. I stället får vi kanske skapa nya yrkesbeteckningar, som exempelvis förskoleassistenter, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om