Ett kraftpaket som sätts i trafik nästa sommar
- Än så länge har hon inget officiellt namn. Så hon kallas för "Italienskan". I mellandagarna sjösätts hon och anländer till Gotland under mars månad.- Hon kommer att bli både större och snabbare än vad Gotlandia är. Men när hon sätts in och ersätter Gotlandia så kommer hon att gå på samma turlista och med samma fart, i varje fall under det här året.
Enligt planerna sätts fartyget in i trafik under maj eller början av juni och ersätter då nuvarande snabbfärjan Gotlandia och kommer att gå enligt samma tidtabell och med samma fart. Men närmast i tiden ligger att fartyget, som byggs vid varvet Riva Trigoso, fem mil söder om Genua, ska sjösättas under mellandagarna.
Därefter flyttas hon till varvet i La Spezia ytterligare fem mil söderut. där färdigställs och stävar sedan ut ur medelhavet och upp till Östersjön och Visby, dit hon beräknas anlända under mars månad. Då vidtar inredningsjobb, intrimning av besättning och säkerhetsövningar.
- Den är snabbfärjan ser på mer än ett sätt annorlunda ut än nuvarande HSC Gotlandia. Hon är mer långsmalt, är tio meter längre (totalt 120 meter) och är även smäckrare i skrovet än "fransyskan" Gotlandia. Och medan Gotlandia bär mycket i fören så har den nya snabbfärjan en bult som sticker fram, berättar Anders Larsson.
Stadigare i vattnet
- Hon ska också gå stadigare i vattnet än Gotlandia och hon är också tyngre, väger 2 200-2 300 ton. Vidare så har bildäcket olika höjd beroende på att det är mycket större maskiner i den här snabbfärjan. Största skillnaderna ombord är att hon har fem salonger mot tre på Gotlandia och att övre däck går ända förut. Där finns panoramafönster precis som på de två stora färjorna, berättar Anders Larsson.
Andra skillnader är att biosalongen är något större liksom lekutrymmena för barnen. All servering ligger förut jämfört med Gotlandia där den finns akterut. Detta är av arbetsmiljöskäl för att personalen ska slippa störningar från jetvattenströmmarna i aktern.
Det var så sent som den 17 november som det blev klartecken från rikstrafiken för att den nya färjan skulle få sättas in i trafik. En förutsättning var att det inte fick bli dyrare för staten, vilket rederiet gick med på.
Bränslesnåla motorer
Men det klarar man tack vare att maskinerna i "Italienskan" är av en ny typ som är elektroniskt styrda och har trots att de är större och starkare, en lägre bränsleförbrukning än Gotlandia. därtill kommer att man i varje fall tills vidare inte ska gå fortare än Gotlandia när den sätts in i trafik.
- För mig är det den fjärde båten som jag är med om. Jag var i Kina när de två färjorna byggdes där, jag var i Frankrike där gotlandia byggdes och nu är jag i Italien för det här fartygsbygget.
Det som är speciellt nu är att den här båten byggs på ett militärt varv. För italienarna är den stora utmaningen att gå från militär till civil produktion. Man är på det här varvet vana vid ett hårt styrt kvalitets-och tillverkningssystem utifrån en omfattande Natostandard. Och man har varit vana att leverera utan att någon köpare har haft folk på plats. Nu är vi fem stycken där och det går bra. Italienarna är trevliga att ha att göra med, tycker Anders Larsson.
Huruvida det kan bli italiensk buffé och italienska viner när nya snabbfärjan går in i Gotlandstrafiken är inte klart. Anders Larsson ska undersöka om det finns förutsättningar för det...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!