Ett lättnadens besked

Klockan är strax före tre och arbetsutskottets möte är slut. Högstadiet i Fårösund ska vara kvar. När GA når lärarrummet med beskedet är stämningen lättad.

Gotland2007-05-04 01:12
Eleverna har hunnit åka hem, men några lärare dröjer sig kvar i lärarrummet. Lättnaden är stor och glädjen påtaglig.

- Varför skulle man lägga ner en fungerande skola. Det är så vi hela tiden har tänkt. En nedläggning av högstadiet kan inte vara logisk, säger läraren Anna Stövring Nielsen.

Hon och hennes kollegor menar att så länge det finns elever på norra Gotland måste man ha skolan kvar. En nyligen gjord enkätundersökning visar att om högstadiet skulle läggas ner hade var tredje barnfamilj lämnat norra Gotland. Nu blir det inte så.

- Det känns helt underbart, nu kan vi fortsätta på den inslagna vägen. Fårösund är en "coming" bygd, säger Anna Stövring Nielsen och tillägger att om man packat ner skolan hade den varit nästan omöjlig att packa upp i framtiden.

Extra glad
En som har extra anledning att fira skolbeslutet är Marlene Erlandsson. Hon jobbade i köket på KA 3. I och med försvarsbeslutet och nedläggningen av KA 3 miste hon sitt jobb. Marlene omskolade sig och läste till lärare. Efter fem år på skolbänken började hon jobba på högstadiet i Fårösund. Familjen bygger just nu sitt drömhus invid golfbanan mot Bungenäs. Hade skolan lagts ner hade Marlene blivit uppsagd andra gången på kort tid. Men så grymt får livet inte vara.

- Vår dotter Agnes som är elva år hade fått börja högstadiet i Visby. Vi hade med största sannolikhet flyttat från Fårösund. Vi sitter med ett nybyggt hus på 2,5 miljoner kronor som vi ännu inte flyttat in i, säger en lättad Marlene Erlandsson.

Vill ha arbetsro
Förhoppningarna i lärarrummet är att högstadiet i Fårösund kommer att finnas kvar i många år. Nästa år slutar Bertil Smitterberg som sedan 37 år tillbaka jobbat på skolan. Nu kan han sluta med vetskapen att hans gamla arbetsplats kommer att få leva kvar. Kollegan Magnus Smitterberg är yngre och flyttade för sex år sedan till norra Gotland från fastlandet.

- Vi behöver ett tydligt besked över en längre period, säger han och menar att det nu är viktigt att få arbetsro på skolan och ett långsiktigt beslut.

I dag har högstadiet friskvårdsdag i skogen så firandet får anstå till nästa vecka. Men ett och annat glädjetjut lär höras från hällmarkerna på norr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!