Annika Malm har bråda dagar mellan jul och nyår. Hon är riskingenjör på räddningstjänsten och gör kontroller i butiker som har anmält att de säljer fyrverkerier. All försäljning måste anmälas till räddningstjänsten. Ett stort fyrverkerilager blir som en krutdurk och det är viktigt att säljarna har den kunskap som behövs.
– Fyrverkerier säljs ofta i färgaffärer och där finns det mycket annat som är brandfarligt, säger Annika Malm.
Efter ett antal inspektioner runt om på Gotland är Annika Malm nöjd. På några håll hade man inte hunnit få upp varningsskyltar, men i övrigt levde butikerna upp till kraven.
– Det har blivit mer uppstyrt med fyrverkerier nu. Man sköter sig och leverantörerna är bra på att utbilda säljarna, säger Annika Malm.
Den som köper fyrverkerier omfattas av ett annat regelverk. Raketerna får inte fyras av utan tillstånd inom detaljplanelagt område. Ansökan om att få skjuta raketer handläggs av polisen, som sedan låter räddningstjänsten göra en bedömning av brandsäkerheten.
– Just på nyår gäller ett undantag. Då får man skjuta raketer utan tillstånd om det sker med försiktighet, men annars krävs tillstånd, berättar Catarina Pettersson, som handlägger dessa ansökningar vid polisen i Visby.
Av brandsäkerhetsskäl råder dock totalförbud för fyrverkerier i Visby innerstad och detta förbud gäller också på nyårsnatten.
Thailändska lyktor har blivit ett alternativ till nyårsraketerna. De är snällare mot skotträdda djur, men har blivit ett problem för flyget. Den som skickar upp en stor lykta, som är mer än en meter hög, eller fler än 50 lyktor på en gång måste därför begära tillstånd från Transportstyrelsen. Och befinner man sig närmare än 10 kilometer från en flygplats måste man kontakta flygplatsen även om man bara har en lykta. På Gotland berörs hela området mellan Tofta i söder, Stenkyrka i norr och Endre i öster men ännu på tisdagen hade Luftfartsverket inte fått in en enda anmälan om thailändska lyktor på nyårsnatten.
– Tyvärr är det nog många som inte känner till reglerna. På nyårsnatten stänger vi flygplatsen, men blir det en sjuktransport kan den öppnas igen, säger Helena Wangenborg som är chef för trafikledningen vid Visby flygplats.