Ett nytt koncept och ett centralapotek för hela ön

Ett helt nytt apotekskoncept som rymmer mer än bara apoteksprodukter. Ett apotek med personalen i frontlinjen för information och egenvård. Ett apotek med möjlighet till enskilda samtal mellan kunder och med en dator i centrum för hälsotorget. I går öppnade gamla apotek Rosen på nytt i Visby. Vid invigningen intill den stora lågprisbutiken på på Skarphäll avslöjades ett funktionellt apotek med ljus och rymd och många nyheter.

Gotland2004-06-08 04:00
Apotek Rosen kan ses som ett centralapotek för hela Gotland, placerat på ett ställe dit de flesta gotlänningar kommer i olika ärenden och där många gotlänningar också handlar.
­ Det är praktiskt med ett apotek nära där man ändå handlar och bor, säger Erik Coughlin, en av de första kunderna när gamla apotek Rosen öppnade nytt på Skarphäll i går.
<span class=MR>Ljus och rymd</span>
Rosen är ett apotek med ljus och rymd som nyöppnat i ändamålsenliga lokaler på Skarphällsgatan i Visby. Intill ligger lågprisjätten vars butikschef Bosse Bäcklund var den förste apotekskunden på plats.
­ Välkommen, hälsade han och gratulerade med en bukett blommor när apotekets distriktschef, Ingrid Ström, klippt flaggspelet i blått och gult.
På plats med kunden i fokus fanns personalen, bland dem leg receptarierna Pia Ahlberg och kristina Hallberg som tidigare arbetat på Rosen då apoteket låg i Gråbo.
­ Det gick inte att hitta ändamålsenliga lokaler som ersättning för de utdömda där i området och det är förstås synd. Samtidigt finns det många fördelar med ett ändamålsenligt apotek på en plats dit många kommer från hela ön. Här på nya apotek Rosen finns personalen i frontlinjen för kunderna som använder sig av självvalet. Där kan kunden själv plocka vad man vill ha och behöver, och vi finns till hands i arbetet med recepthanteringen.
För såväl kunder som personal erbjuder Rosen senaste nytt i apoteksvärlden. En kunddator står centralt uppställd och lätt åtkomlig för informationssökning.
<span class=MR>Enskilda samtal</span>
Apotekets distriktschef uppmärksammade satsningen på egenvård och bättre informationsmöjligheter. Hon noterade också den unika möjligheten till enskilda samtal mellan kunder och personal i ett avskilt utrymme i apotekslokalen.
­ Vi i personalen på Rosen gläds också åt att kunderna slipper de långa och jobbiga väntetiderna och köerna som har varit på apotek Liljan, säger chefsfarmaceut Louise Hemph.
På Rosen möter kunderna två kösystem, det ena för att expedieras och det andra för att betala. Fördelarna är bland annat att kunden både kan plocka bland självvalsmontrarna och få recept expedierade och därefter betala i en och samma kassa.
<span class=MR>Sex apotek på Gotland</span>
Med det nya Rosen har Gotland åter sex apotek varav fem är öppna året om. I Hemse finns Kronan, i Klintehamn Törden, i Slite Rindi och i Visby apoteket på lasarettet samt Liljan på Öster. I Roma kommer apotek Cikorian att hålla sommarstängt, något som inte uppskattas av alla.
­ Nej, vi drabbas ju av semesterstängningen, säger Anna Jansson från Roma som var en av de första kunderna på plats när Rosen öppnade på Skarphäll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om