I januari 2016 fångade en annons i lantbrukspressen uppmärksamheten.
– Kalmar Ölands trädgårdsprodukter sökte nya odlare. Böntrenden är stark och de hade odlat sönder Öland, säger Kent Andersson.
Han berättar att Öland har blivit för litet för att täcka efterfrågan, eftersom bönor kräver växelbruk och att jorden ska odlas av andra grödor under sex år efter en skörd. Tillsammans med Robert Jakobsson i Fardhem och Lars och Sören Sandqvist i Linde tog Kent Andersson kontakt med ölänningarna.
– De blev eld och lågor. Första året odlade vi fem hektar var som test och de kom hit och tröskade, säger han.
Det gick bra första året och under nästa bildades aktiebolaget Gotlandsbönor. En begagnad tröska köptes in samt en maskin som lossar bönplantorna från jorden. Arealen utökades kraftigt, men 2017 blev en besvikelse. Åkrarna stod under vatten.
– Vi odlade 140 hektar men tröskade hälften. Det var ett extremår, men vi tänkte att vi provar ett år till, säger Kent Andersson.
En ny tröska från USA köptes in, men 2018 blev än värre:
– Torkan tog skörden. Vi fick 40 procent av förväntad skörd, säger Robert Jakobsson.
Nu tog allvarliga diskussioner vid. Skulle de lägga ner, trots att två miljoner kronor hade investerats? Att Hushållningssällskapet just då utsåg Gotlandsbönor AB till årets växtodlare räddade fortsatt odling på ön.
– Vi har inte hur mycket pengar som helst att satsa. Men så fick vi pris och då var vi tvungna att fortsätta och kunde inte bara sluta, säger Kent Andersson.
Årets skörd pågår som bäst och när en fjärdedel har tröskats ser det riktigt ljust ut.
– Det tyder på att det blir en hyfsad skörd. Vi behöver 14 solskensdagar till, då är vi i hamn, säger Robert Jakobsson.
I ett nätverk i åtta socknar från Endre i norr till Hablingbo i söder finns drygt tio lantbrukare, för vilka Gotlandsbönor sköter sådd och skörd. Allt som går att få fram av bönor skeppas till Öland.
– Öland trycker på och verkar kunna sälja hur mycket som helst, säger Robert Jakobsson.
Bönor har högt proteininnehåll och har efter klimatdebatten blivit hett eftertraktade hos konsumenterna. Tyvärr har odlingen visat sig väderkänslig och därmed ojämn mellan åren. På tre säsonger har totalt 400 ton gotländska bönor levererats till Öland.
– Vi hoppas kunna växa till 300 ton om året, då har vi en klar lönsamhet, säger Robert Jakobsson.