Ett oslagbart publikrekord när Viklau gårdsmuseum skingrades

Det är inte var dag ett museum går under klubban. Och när det sker kommer det mängder med nyfikna, som till Sigsarve i Viklau i söndags. Sista dagen som föremålen vid Viklau gårdsmuseum visades tillsammans satte museet ett oslagbart publikrekord.

Gotland2003-06-16 04:00
Det var på 1950-talet som Adolf och Hulda Jakobsson började samla saker till sitt gårdsmuseum. Gamla bruksföremål som aldrig blev sålda vid någon auktion, gåvor och andra inköp ­ på många vägar kom gården vid Sigsarve att fyllas med saker. Under 1960-talet kunde paret öppna sitt museum, och det var sedan igång in på 1970-talet.
Adolf Jakobsson dog i början av 1980-talet, och sedan blev det ovisst vad det skulle bli av museet. Viklau hembygdsförening har i mer än tio års tid arbetat för att hitta olika lösningar för att bevara gården som museum.
Men det gick inte att rädda museet.
I söndags gick dödsbona efter Adolf och Hulda Jakobsson under klubban, och med det allt museet innehöll. Mats Ahlby från hembygdsföreningen fanns på plats med videokamera i högsta hugg för att dokumentera händelsen. Som plåster på såren för den förlorade kampen hade hembygdsföreningen fått 10 000 kronor av kommunens kultur- och fritidsnämnd, pengar avsedda att köpa in några av föremålen.
­ Vi har gamla skolan och kan kanske ställa i ordning ett rum som museum, förklarade Mats Ahlby.
Dessutom skötte hembygdsföreningen parkeringen vid auktionen, och kunde ta ut en liten parkeringsavgift.
<span class=MR>I tredubbla upplagor</span>
Riktigt vad hembygdsföreningen skulle satsa sina pengar på visste inte Mats Ahlby. Alternativen var till synes oändliga. Här fanns de flesta av gamla föremål som hörde en gård till, ofta i dubbla eller tredubbla upplagor. Exempelvis blev Rolf Annheden nöjd. Han samlar på verktyg och kunde på en och samma gång ropa in sju sågar för hundra kronor.
Auktionisten Elof Hansson hade svårt att bedöma värdet på föremålen. Det mesta var inte av toppkvalité, men samtidigt rörde det som om ovanliga föremål, ofta gamla och med kuriosavärde.
Ett par dörrgaller i metall trodde Elof Hansson skulle locka. Han fick rätt, budgivningen stannade på 2 900 kronor.
<span class=MR>Ångmaskin för 16 500 kr</span>
Den gamla ångmaskinen var också intressant. Den klubbades slutligen bort för 16 500 kronor.
En gammal motorcykel med påhängsmotor såldes för 900 kronor. Men då var skatten på 30 kronor betald...för år 1955.
En mängd tavlor med religiösa motiv såldes. Bland änglar, biskopar, madonnor och marior fanns en tavla med den broderade texten "På Guds välsignelse beror allt".
Sockenbornas förtret över att Historiska museet hade lagt beslag på Viklaumadonnan syntes också på auktionen. Erik Olssons insändare om madonnan fanns bakom glas och ram bland auktionsföremålen. Insändaren bar rubriken "Det sitter en liten madonna i Stockholm och gråter".
Elof Hansson är erkänt snabb med klubban. Och det behövdes i söndags, för det var en mängd föremål som skulle byta ägare före kvällen.
I dag är det visning av fastigheten vid Sigsarve. Den säljs sedan på onsdag vid en offentlig auktion på advokat Richard Plomans kontor i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om