Ett Östersjöcentrum i Visby skulle gagna Theobalt
Det kyrkliga nätverket Theobalt, som administreras från Visby stift, kan ge pluseffekt åt ett centrum på Gotland för näringslivets utveckling i Östersjöområdet. Det menar Biskop Lennart som tillsammans med stiftsfullmäktiges ordförande argumenterar för att ett Östersjöcentrum bör placeras på Gotland.I en skrivelse till näringsminister Leif Pagrotsky, med kopia till statsministern, fäster de två uppmärksamhet på samordningsvinster med ett Östersjöcentrum på ön och verksamheten i stiftet.
Om det Östersjöscentrum som nu har föreslagits placeras på Gotland, öppnar det stora möjligheter till en kreativ dialog mellan kyrka, samhälle och näringsliv i Östersjöområdet.
Det framhåller Biskopen i Visby stift och Svenska kyrkan i utlandet tillsammans med Ingrid Smittsarve, ordförande i stiftsfullmäktige, som både stödjer regeringens förslag och de riksdagsmotioner som har föreslagit en lokalisering av centret på Gotland.
Vi vill fästa uppmärksamheten på de synergieffekter som kan uppnås med ett sådant centrum på Gotland, bland annat genom den verksamhet som Visby stift redan bedriver i östersjöområdet genom det kyrkliga nätverket Theobalt, skriver biskop Lennart och stiftsfullmäktiges ordförande till näringsministern, statsrådet Leif Pagrotsky på regeringskansliet.
<span class=MR>Tre städer slåss om centret</span>
Karlskrona, Kalmar och Visby har förekommit som alternativ i diskussionen om placering av ett centrum för näringslivets utveckling i Östersjöområdet.
Landshövdingen har redan skrivit ärendet och nu vill vi lyfta fram argumenten för Visby. Ett av dem är Theobalt som redan har ett upparbetat kontaktnät i alla Östersjöns länder, förklarar biskop Lennart.
Theobalt, Theology in the Baltic region, med administrativt centrum och samordningsansvar i Visby stift, är ett kyrkligt nätverk för de ortodoxa, romersk-katolska och lutherska folkkyrkorna i östersjöområdet. Tyngdpunkten i Theobalt ligger på den sociala och kulturella utvecklingen samt på ansvaret för miljön i området.
Näringslivet är ju inget isolerat från resten av samhället, och kyrkornas företrädare har ofta många roller, inte minst i det politiska sammanhangen, framhåller Biskopen.
Han påpekar att stort hinder för investeringar i Ryssland och Baltikum är avsaknaden av en fungerande affärskultur som bygger på etik och förtroende.
Där har kyrkorna en stor uppgift att inspirerar, undervisa och stödja en fungerande affärsetik. Utan investeringar, ingen utveckling på näringslivsfronten påpekar biskop Lennart.
<span class=MR>En öppen fråga</span>
Placeringen på Gotland av ett centrum för näringslivets utveckling i Östersjöområdet är ännu en öppen fråga, men biskop Lennart framhåller bland annat kopplingen till kongresscentrum, Almedalsbiblioteket och högskolan som viktig och naturlig.
Det är tänkt att vara ett verkligt centrum, inte bara en virtuell mötesplats, och det är naturligtvis en lockelse att få hit och eller anställa lokalt högutbildad personal. Vi behöver alla arbetstillfällen som vi kan få här på ön.
<span class=MR>God erfarenhet</span>
I skrivelsen till regeringskansliet från Vvisby stift framhålls de erfarenheter, insikter och kontaktnät som redan finns inom Theobalt, samt rätten inom EU till fri rörlighet för personer, en fråga som kommer att behandlas i ett Theobaltprojekt 2004-2005.
I Visby finns redan flera institutioner som fungerar som östersjöcentra inom respektive områden. Stiftskansliet i Visby är i praktiken ett sådant för den kyrkliga sektorn. Både länsstyrelsen och Gotlands kommun har ett upparbetat samarbete bland annat med de gamla hansastäderna. Och det kongresscentrum som planeras i Visby hamn skulle erbjuda utmärkta möjligheter för större kongresser och samlingar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!