Här är vinnarna och förlorarna när ekonomin hårdnar

De allra flesta får sämre köpkraft 2023. Men det finns vinnare bland förlorarna. Jämfört med övriga har öns garantipensionärer på ett år fått 1 500 kronor mer i månaden att röra sig med.

Lina Runander och dottern Freja har redan tagit höjd för det nya årets minskade köpkraft. ”Man sållar bort det som är 'nice to have'”, säger hon.

Lina Runander och dottern Freja har redan tagit höjd för det nya årets minskade köpkraft. ”Man sållar bort det som är 'nice to have'”, säger hon.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-01-03 07:02

För de flesta höjs löner och pensionsutbetalningar från årsskiftet. Men de pengarna äts snabbt upp av ökade kostnader och mycket hög inflation, konstaterar Swedbank i en ny rapport som släpps i dag.

– Hushållen får mer pengar i plånboken, men på grund av den höga inflationen blir pengarna mindre värda och köpkraften därmed sämre. Det innebär att hushållen drabbas av ytterligare ett år med en reallönesänkning, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.


Även om inte alla avtalsförhandlingar är klara tyder mycket på att landets löntagare i år får en löneökning på i genomsnitt tre till fyra procent.

– Trots mer pengar i plånboken kommer de flesta få en sämre köpkraft under året. Den höga inflationen är boven i dramat. Ska hushållens köpkraft värnas måste inflationen ner, säger Arturo Arques.

Med en inflation som i november låg på 9,5 procent kommer hushållens köpkraft, trots löneökningar, att minska med mellan fem och sju procent 2023.

undefined
Lina Runander och dottern Freja har redan tagit höjd för det nya årets minskade köpkraft. ”Man sållar bort det som är 'nice to have'”, säger hon.

Den alltmer pressade ekonomin slår visserligen ojämnt, men de allra flesta är förlorare.

– Störst effekt blir det för de med högre inkomst. En tvåbarnsfamilj med vanliga yrken får 1 100 kronor mer i plånboken, men den höga inflationen gör att köpkraften minskar med åtta procent. För enpersonhushållet blir det 1 200 kronor mer i plånboken, men deras köpkraft minskar trots det med sex procent på grund av inflationen, säger Arturo Arques.

Men även i dystra tider finns det vinnare: Garantipensionärerna. De är de enda som inte får en sämre köpkraft under 2023. I augusti höjdes garantipensionen med cirka 1 000 kronor. Nu i januari höjs den med ytterligare nio procent.

– Med dagens höga inflation finns det bara förlorare, med ett undantag – garantipensionärerna. Deras räddning är att garantipensionen följer prisbasbeloppet. Den disponibla inkomsten ökar med 1 500 kronor, vilket motsvarar en oförändrad inkomst i fasta priser jämfört med året innan, säger han.

undefined
”Ett skitår, det är bara att tugga i sig”, säger Roger Wendel och menar att han håller igen på det mesta.

Med julhandel och mellandagsrea bakom sig väntar nu oxveckor med vinter och höga elräkningar. Snart kommer också högre priser på färjorna.

– Det är att hålla igen som gäller, på allt. Det blev inga dyrare julklappar i år, säger Roger Wendel, bosatt i Bromma men ofta på Gotland eftersom han har släkt här.

Han tror att förändringen blir störst för de som vant sig vid dyra utgifter, men även för egen del kommer 2023 att innebära skillnad.

– Det blir inga resor. 2023 blir ett skitår, det är bara att tugga i sig, säger han.

Lina Runander bor i Fröjel och hon beskriver läget som att hon redan sållar bort sånt som är ”nice to have” och hade varit lite extra.

– Om vi kan försöker vi att göra investeringar nu, eftersom allt blir dyrare och dyrare, säger hon.

Men med förväntat mycket höga elpriser, menar hon, gäller det att ha en balansgång.

– Det är att hålla igen, så att man klarar det om man vill ha el och mat på bordet, säger Lina Runander.

undefined
Arturo Arques konstaterar att trots löneökningar minskar köpkraften under nästa år. Orsaken är den höga inflationen, som gör att det mesta blir dyrare.

Trots att många hushåll har fått se inkomstökningarna från 2022 ätas upp av den senaste tidens inflation har de flesta haft flera bra år, sett över längre tid. Löntagarna har idag, enligt Swedbanks nya rapport, 25 till 30 procent högre disponibel inkomst jämfört med för 15 år sedan. Även pensionärer har fått det bättre. Deras disponibla inkomst har ökat med 15 till 20 procent i fasta priser.

Fakta

Den genomsnittliga kommun- och regionskatten under 2023 är 32,23 procent, en minskning med 0,6 öre.

På Gotland blir skattesatsen oförändrad, 33,60, under 2023.

Den skiljer mellan olika kommuner. 2023 betalar de som bor i Österåker kommun lägst skatt, 28,98 procent inklusive regionskatt. Högst är skatten i Dorotea kommun, 35,15 procent. På en lön på 30 000 kronor per månad skiljer det 1 250 kronor per månad i skatt mellan Österåker och Dorotea kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!