Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i åldern 15-44 år och den näst vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i samma ålder.
På Gotland finns det sedan 2008 en nollvision för självmord. Ändå ser de lokala siffrorna mörka ut. I snitt tar tio människor på ön livet av sig varje år. Förra året var det tolv personer.
Sett över en tioårsperiod, 2001-2011, placerar sig Gotland som det tredje självmordstätaste länet efter Värmland och Jämtland.
- Det här är ett väldigt stort problem. Vi arbetar dagligen med personer som är självmordsbenägna. Ett självmord är ett för mycket och tolv är alldeles för många, säger psykologen Jonas Sommar som arbetar på psykiatriska kliniken i Visby.
Minst var fjärde person drabbas någon gång i livet av psykisk ohälsa och det är den sjukdom som leder till störst samhällskostnader.
Varje år lägger staten 100-150 miljoner kronor på trafiksäkerhetsforskning men bara cirka tre miljoner på forskning om självmord.
- Det finns en väldig obalans där eftersom det förra året var nästan fyra gånger fler som dog genom självmord än i trafiken, säger Jonas Sommar.
Livräddare i varje socken
Psykiatrin kan inte fånga upp alla med psykisk ohälsa. Psykiatriska kliniken vill att ett antal anställda på olika arbetsplatser inom regionen ska gå igenom instruktörsutbildningen "Första hjälpen till psykisk hälsa". Har man gått den utbildningen får man behörighet att i sin tur ge egna kurser till såväl allmänheten som exempelvis socialtjänsten och räddningstjänsten.
Jonas Sommar gör jämförelsen med räddningstjänstens kampanj för att få en hjärtstartare till varje socken.
- Gotland är vidsträckt och det är svårt att fånga upp alla som lider av psykiska besvär. Vi vill gärna utbilda allmänheten så att vi kan ha en livräddare när det gäller psykiska sjukdomar i varje socken.
- Men det krävs resurser för att utbilda folk, så det är en politisk fråga.
Hur ser man tecken på att en närstående är självmordsbenägen?
- Är det en psykossjukdom kanske man inte ser det över huvud taget. De kan hålla sina demoner för sig själva tills det är försent. Är det en depression kan man se att personen sover för mycket, eller för lite. Man grubblar mycket och nedvärderar sig själv. Man kanske missköter sin hygien och sitt arbete.
Viktigt att fråga
Är man orolig för någon är det viktigt att fråga. Att tala om självmord kommer inte att "väcka den björn som sover", poängterar Jonas Sommar.
- Det är inte så att man får självmordstankar av att prata om det. Har man inte de tankarna redan så är det ingen fara.