"Ett solklart fall för upphandling"
Upphandling eller bidrag? Vad ska gälla för turismverksamheten i kommunen? Detta var en av de frågor som väckte debatt när kommunfullmäktige sammanträdde på Borgen i Visby i går.
Den politiska majoriteten i kommunen tycker dock att nuvarande modell där Turistföreningen för ett årligt fastställt bidrag (2,4 miljoner kronor i år samt det belopp som övriga medlemmar betalar i avgifter) sköter turismverksamheten för kommunen.
- Vi har haft den här ordningen i över 30 år och i mina ögon fyller den sina syften.Jag ser ingen anledning att ändra den modell vi har, sa Jan Lundgren (s).
Tiderna förändras, menade dock Lena Celion (m).
Händer mycket
- Det händer så mycket i vår omvärld och inom turismnäringen. Vad är det som säger att just Gotlands Turistförening är den aktör som är bäst lämpad att sköta de turismtjänster som Gotlands kommun behöver? undrade hon.
Bror Lindahl (fp) ställde sig helt på moderaternas linje.
Ska ut på anbud
- Turismtjänsterna är ett solklart fall av verksamhet som ska ut på anbud, sa han.
Att de skötts på ett visst sätt i 30 år är definitivt ingen skäl att låta bli, menade han.
Torgny Lihnell (mp) tyckte man skulle värna om det ideella.
- Så länge vi har förmånen att ha kvar ideella branschorganisationer ska vi vara mycket rädda om dem. Jag yrkar avslag på motionen, sa han.
Ärendet gick till votering som majoriteten vann med 50 röster mot 15. Fyra ledamöter avstod från att rösta och två deltog ej.
Får bidrag
Beslutet blev alltså att Gotlands Turistförening fortsätter att handha kommunens turismfrågor och får bidrag för detta. Nio moderater och tre folkpartister reserverade sig mot beslutet.
Kommunal upphandling diskuterades även i ett annat ärende. Det gällde upphandlingen av beställningscentral för färdtjänst med mera som ju ledde till att skånska Samres fick anbudet och SOS-Alarm flyttar härifrån. Hans Klintbom (c) hade i en interpellation ställt frågor om hur upphandlingen gått till.
- Har någon sett till helhetsbilden för Gotland? Hur har förlusten av 17 arbetstillfällen värderats? undrade han.
Jan Lundgren höll med om att en förlust av 17 arbetstillfällen kan tyckas som ett högt pris för en besparing på 430 000 kronor. Men sådana aspekter får inte vägas in vid en upphandling, menade han. Det finns ett regelverk man måste följa.
Med facit i hand var det många av ledamöterna som tyckte att upphandlingen kunde ha skötts annorlunda.
- Vi måste bli bättre på att göra upphandlingsunderlag, det är innan man går ut man måste tänka till, sa Brittis Benzler (v).
Berättade om sina idéer
Fullmäktigeledamöterna fick i går även information om kongresshallsprojektet och Niklas Sjöblom, vd i det företag som nyligen antagits som operatör för verksamheten berättade sina idéer.
- Vi vill skapa den mest attraktiva mötesplatsen i Sverige, sa han.
Cirka 50 000 tillresande gäster räknar de med under en säsong som varar cirka tre månader på våren och tre månader på hösten.
- En kongresshall på Gotland tror jag inte ett skvatt på, sa Hans-Erik "Kea" Svensson.Vem vill kongressa här på hösten när nordan ligger på, sa han.
- Gotlands attraktionskraft är mycket starkare än motståndet mot att resa, trodde dock Niklas Sjöblom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!