Varorna som stjäls oftast i matbutikerna

Godis, energidrycker och kött är några av de varor som stjäls allra mest i Gotlands matbutiker. Det säger handlare som GA har pratat med.

Kött, ost, godis och energidryck är några av de varor som stjäls oftast, enligt handlarna.

Kött, ost, godis och energidryck är några av de varor som stjäls oftast, enligt handlarna.

Foto: Robert Lundberg

Gotland2022-12-07 06:02

Svensk handel släppte nyligen årets prognos över brott och hot inom handeln. Den visade att brotten har fortsatt öka med fem procentenheter från kvartalet innan och att nästan varannan handlare i Sverige har varit utsatta för brott. Men på Gotland upplever handlarna inte att stölderna har ökat.

– Vi har inte märkt av någon dramatisk ökning, men i framför allt mitten av månaden är man ju alltid extra uppmärksam. Det är ett ständigt jobb att försöka ligga före tjuven. På vissa kan man nästan direkt se att de har tänkt snatta, säger Mats Jörholt på Ica Supermarket i Hemse.

undefined
Mats Jörholt driver Ica Supermarket i Hemse. ”När maten blir dyrare tär det på våra marginaler. Ska det stjälas mer kommer det ju kosta mer och där kommer oron in”, säger han.

– Det finns inget som pekar på en ökning av stölder hos oss. Vi har ett ganska jämnt flöde med stölder och tar ett par snattare i veckan. Det har inget med vilken dag i månaden att göra, i dag var det löning men vi har ändå tagit två snattare, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef på Stora Coop.

I fjol anmäldes 42 900 stölder från butiker runt om i Sverige, enligt en sammanställning från Brottsförebyggande rådet. Varje år stjäls det mat för 8,5 miljarder kronor. Till viss del beror ökningen av stölder på de ökade priserna, men på många ställen har man även haft problem med stora organiserade ligor. Det är emellertid något som Gotlandshandlarna har varit förskonade ifrån. 

– Det är svårt för ligor att snatta här, de åker dit ganska snabbt. Sen tror jag generellt att folk är ärliga på Gotland, att det inte snattas så mycket här som i jämförelse med andra större städer, säger Markus Wahlgren.

undefined
”Vi är ute i skolorna och pratar med elever om vilka konsekvenser stölder får”, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef på Stora Coop.

Hur de ekonomiska tiderna kommer att påverka stölderna, och svinnet generellt, är ännu oklart. De allra flesta av handlarna GA har talat med ligger i dag kring 1 till 2 procent i svinn.

– Vi mäter allt svinn i butiken. Det ligger någonstans runt 1,6 procent av vår omsättning, vilket motsvarar cirka 1 600 000 kronor. Ungefär hälften av det är så kallat osynligt svinn, alltså 800 000 kronor. Då skulle jag vilja tro att runt 100 000 till 200 000 kronor av detta är stölder, säger Mats Jörholt på Ica i Hemse.

-- Svinnet kan bero på flera orsaker. Exempelvis att man har fått färre varor än vad man beställt, olika fel i lagersaldot men också stölder. I dag har vi runt 0,8 till 1 procents svinn, säger Jimmy Hamstedt på Torgkassen i Visby.

undefined
Jimmy Hamstedt driver Ica-butiken torgkassen tillsammans med sin fru Angelica. ”Oftast polisanmäler vi, men hanteringen kan ta för lång tid. I vissa fall kliver vi själva in och hanterar situationen”, säger han.

Vilka är de vanligaste varorna som stjäls?

– De allra vanligaste sakerna som snattas är batterier, rakhyvlar samt dyrare kött som oxfilé och biff. Men också näringsdrycker, öl och godis, säger Mats Jörholt.

– Bland ungdomar under 25 år är det vanligast med energidryck, godis framförallt chokladkakor och produkter inom skönhet och hälsa. Bland vuxna är det mer kött, kyckling och ostar, främst artiklar som kostar över 200 kronor, berättar Markus Wahlgren.

Det finns däremot en oro kring hur det kan komma att bli om inflationen ökar. 

– Det klart att man funderar på det. Det är flera parametrar som är oroande, som kundernas ekonomi och elpriserna. Det blir tuffa tider för både oss som butik men också för våra kunder, säger Mathias Sundqvist på Ica Nära i Slite.

Även Jimmy Hamstedt på Torgkassen instämmer:

– I branschen har vi pratat mycket om att det kan ske fler stölder när det kommer en lågkonjunktur. Bara det som hände på Ica Kometen häromveckan till exempel, det gör ju att det kommer närmare en på ett sätt, säger han och syftar på butiksrånet som skedde. 

Säkerheten i butikerna

Så här jobbar butiker med säkerhet:

– En säkrare kontanthantering med moderna system

– Kameraövervakning

– Civilklädda väktare är något de allra flesta större matbutiker såsom bland andra Stora Coop och Willys använder sig av

– Stöldmärkta varor för att förhindra att produkterna ska kunna säljas vidare om de blir stulna

– Polisanmäler ärendena

– Åker runt till skolor och föreläser om konsekvenser av att stjäla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!