Ett steg närmare Gotlands stora industripark

En 10 000 kvadratmeter stor industripark ska göra gotländska företag grönare och lönsammare. Projektet, som planerats för i två år, har dragit igång på allvar.

Planer för park för industriföretag. Så här kan parken, som är tänkt att ligga strax norr om Visby, mellan  flygfältet och Lummelundsväg, komma att se ut.

Planer för park för industriföretag. Så här kan parken, som är tänkt att ligga strax norr om Visby, mellan flygfältet och Lummelundsväg, komma att se ut.

Foto: Skissbild på industrparken

Gotland2020-04-22 11:10

Gotlands Tidningar och Helagotland.se berättade för första gången i september 2018 om de storslagna planerna på den gröna industriparken Gotland Symbiosis Center (GSC).

Åtta fabrikslokaler och en stor kontorsbyggnad, mellan sex och åtta våningar hög, var tänkt att utgöra grunden av industriparken. Förhoppningen var att bygget skulle ta fart under våren år 2020.

Riktigt så snabbt har det inte gått. Projektet är ännu i sin linda och det är först nu som det har dragit igång på allvar.

Det är Tillväxt Gotland som tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet undersöker möjligheterna för hur en industripark skulle kunna se ut.

– Tanken är att samla flera industriföretag på en och samma plats. Det skapar möjligheter att dela på resurser, såsom energi och utrustning. När en produktion är klar kan överblivna resurser användas till nästa, förklarar Roger Hammarström, som är verksamhetsledare på Tillväxt Gotland

Syftet med industriparken, som har föregångare i bland annat i en anläggning i Sotenäs i västra Sverige, är att uppnå miljömässiga och ekonomiska fördelar.

– Den ska fungera som ett slags eko-system och blir en plats både för produktion och innovation, säger Roger Hammarström.

Parken är tänkt att ligga strax norr om Visby, i närheten flygplatsen. Planen är att ett stort skogsområdet ska bli en 10 000 kvadratmeter stor industripark.

Steve Harris är projektledare och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet:

– Detta är en unik möjlighet för oss forskare att vara med från början i utvecklingen av det här nätverket för industriell symbios. Vi kommer att identifiera och analysera olika utvecklingsvägar och samarbeten som gynnar Gotland och även utvärdera dem ur ett hållbarhetsperspektiv så att vi vet vilka miljömässiga, sociala- och ekonomiska effekter de skulle ha, säger han i ett pressmeddelande.

Tillväxt Gotland och IVL Svenska Miljöinstitutet leder just nu projektet, som har finansierats av det gotländska näringslivet, Region Gotland och Stiftelsen IVL.

Någon slutnota för hur mycket projektet kan komma att kosta är för tidigt spekulera i, menar Roger Hammarström 

– Kostnaden får arbetet utvärdera och det är ett stort arbete som ännu ska göras, säger han.

Förhoppningen är att industriparken ska börja byggas i slutet av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!