Ett steg på vägen i missbruksvården

En enhet för tillnyktring och avgiftning i Visby är ett efterlängtat tillskott till den gotländska missbrukarvården.
Men hittills har det inte funnits pengar till verksamheten. Nu tar social- och omsorgsnämnden ett steg på vägen.

Gotland2002-04-12 04:00
Social- och omsorgsnämnden står för hälften av kostnaderna om sjukvården bekostar resten. Därmed är ett steg på vägen taget mot ett förverkligande av en sådan enhet.
I utredningen om en kedja för missbrukarvården på Gotland har man pekat på behovet av att upprätta en tillnyktrings- och avgiftningsenhet i Visby.
På en sådan enhet skulle man både kunna bistå med den mest akuta vården, samtidigt som man fångar upp missbrukare i ett skede när de är mottagliga för ett motivationsarbete.
I ett samarbete mellan sjukvård, psykiatri, socialtjänst och missbrukarvård ska man upprätta individuella behandlingsplaner och undvika att missbrukarna hamnar i en rundgång i vården.
Alla inblandade parter tycker att en sådan satsning behövs, men hittills har det saknats ekonomiska medel till en tillnyktrings- och avgiftningsenhet.
<span class=MR>Öppning</span>
Nu kan det dock finnas en öppning: Vid social- och omsorgsnämndens sammanträde på tisdagen förklarade nämnden att den är beredd att stå för hälften av kostnaderna för enheten.
Enheten beräknas totalt kosta 7,6 miljoner kronor om året. Två miljoner kronor har redan avsatts till avgiftning. Resten av kostnaden skulle kunna delas lika mellan sjukvården och socialtjänsten.
Per-Anders Croon (m), ordförande för social- och omsorgsnämnden, tror att nämnden kan klara dessa kostnader inom befintlig budget genom att man omdisponerar missbrukarvårdens resurser.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har ännu inte tagit ställning till om de är villiga att ta på sig den andra hälften av kostnaderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om