Ett stort grattis allesammans!
Efter 40 år i det anrika gotländska Hushållningssällskapets tjänst, varav 37 som direktör, avtackades Hilding Norrby i går då organisationen höll sitt 214:e årsmöte i Visby. Tillsammans med en annan veteran som under lång tid varit vice ordförande, Bengt Farinder, utsågs Norrby till hedersledamot av sällskapet.
Till traditionerna på årsmötet hör att direktören skall föredra en exposé över det gångna året. Hilding Norrby levererade för trettiosjunde gången en bred och intressant berättelse över lantbruksåret på ön. Väder, gröda, djur och alla lantbrukets nischer behandlas och även om det görs ganska översiktligt blir det till slut en rätt lång berättelse.
Hilding Norrby hade av förvaltningsutskottet föreslagits för utnämning till hedersledamot och det förslaget fanns det givetvis ingen tvekan om när det kom till årsmötet.
Den nyblivne hedersledamoten tackades av ordföranden, landshövding Marianne Samuelsson, som också överlämnade en gåva i form av en tavla. Hilding Norrby tog emot, betraktade tavlan, såg på upphovsmannens signatur och utbrast.
- Det var ett bra namn - H. Norrby!
Den repliken fick han en applåd för. Att det var Harald Norrby som var upphovsmannen till tavlan kunde de flesta lista ut.
Sju landshövdingar
Även Bengt Farinder hedrades alltså med titeln hedersledamot. Bengt kom med i sällskapets förvaltningsutskott 1972, blev ordinarie 1980 och har sedan 1992 varit vice ordförande. Han hade räknat ut att han utan en enda sjukfrånvaro jobbat ihop med sju olika landshövdingar genom åren. Hövdingarna har av tradition valts till ordförande för sällskapet.
När Bengt Farinder avtackade Hilding Norrby påminde han om att denne varit nästan ensam på sällskapet då han tillträdde och att det i stort sett rådde begravningsstämning då, eftersom de nyinrättade lantbruksnämnderna övertagit det mesta av sällskapens uppgifter. Nu har sällskapet på ön dussintalet anställda och det finns ingen anledning att tro på någon tillbakagång.
Den nye vd:ns ambition är i stället att sällskapets verksamhet skall ökas. Det var tänkt från början att Mats Pettersson skulle få utrymme för att berätta om sina ambitioner som chef. Nu visade det sig att det föredrag som skulle hållas vid årsmötet inte blev av eftersom föredragshållaren inte kunde komma.
Därmed fick den nye direktören utökat utrymme för att berätta om sina visioner.
Mats Pettersson kommer från en tjänst som direktör för sällskapet i Uppsala. Han tillträdde på Gotland för tre veckor sedan och han tackade för det varma mottagande han fått. Han har känt sig välkommen.
- Det finns ett annat go i ungdomarna här, sa han och framhöll att han tyckte att det skulle bli stimulerande att bli en partner för unga lantbrukare.
Som första punkt på sin ambitionslista har han att sällskapet skall erbjuda lantbrukaren ett mer heltäckande rådgivningsutbud.
Det betyder i klartext att han vill kunna ge råd på ett par "nya" områden. Det gäller i första hand ekonomi och strategi, men han kan också tänka sig insatser för energi- och miljörådgivning. Utökad byggrådgivning är också ett önskemål.
Mer EU-pengar
Han vill också att sällskapet skall fortsätta att ta hem EU-pengar till Sverige och Gotland bland annat till att stötta och utveckla småskalig livsmedelsproduktion.
Han vill också se en fortsättning av sällskapets breda utbud av tjänster och service som riktar sig till innevånare i stort på Gotland.
Mats Pettersson framtonar som en ny chef med väl genomtänkt strategi byggd på erfarenhet.
Nya ledamöter
Förutom de tidigare nämnda så lämnade också Gunnar von Corswant förvaltningsutskottet. Nyvalda ledamöter av detta blev Frans Brozén, Börje Bendelin och Mats Pettersson. GA presenterade i torsdagens tidning en lång rad pristagare som utsetts till pristagare och mottagare av belöningar.
Årsmötets avslutning bestod i att alla dessa i tur och ordning fick gå fram och hämta sina priser, belöningar och diplom ur landshövding Marianne Samuelssons hand under det att Hilding Norrby föredrog prismotiveringarna. Många pristagare uttryckte sin stora tacksamhet över att ha blivit ihågkomna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!