Ett stort steg närmare rymden
Mikael Hjerthén, 15, har kommit in på Rymdgymnasiet i Kiruna. Flytten på 144 mil är ett litet pris att betala.- Jag har velat gå där sedan jag var tio år, säger Mikael.
Mikael Hjerthén har alltid läst många rymdböcker. Hans nya läsprojekt är Christer Fuglesangs berättelse om sin rymdfärd.
Foto: Tommy Söderlund
- Vi har haft hela landet representerat, men inte Gotland. Förrän nu, säger skolans rektor Dag Tannerdal. Det känns förstås kul.
Alltid nyfiken
Mikael berättar att han ända sedan tioårsåldern velat gå på Rymdgymnasiet. Under högstadiet på Solbergaskolan tog han reda på många saker som inte stod i de vanliga läroböckerna, med hjälp av bland andra NO-läraren Anders Persson.
- Jag har alltid varit nyfiken på varför saker fungerar som de gör, säger Mikael.
När det var dags att söka, blev det mycket spring hos syokonsulenten. Inte många söker sig ända till Kiruna för att gå gymnasiet. Men Mikael verkar inte ha tvekat en enda sekund.
- När de ringde till mig i juni och berättade att jag kommit in blev jag glad och lättad. Jag visste ju inte hur höga antagningspoängen skulle bli, säger han.
Gärna upp i rymden
Han har alltid läst många böcker och sett på filmer om rymden. Till exempel alla Star Wars-filmerna.
- Rymden är så stor och vi vet så lite om den. Jag skulle gärna åka upp i rymden, vem vill inte det?
Astrobiologi och astronautkunskap är några av de ämnen han ser fram emot att få läsa. I Kiruna finns Sveriges enda rymdraketbas och dessutom Institutet för rymdteknik, som eleverna på Rymdgymnasiet får inblick i. Mikael kan se sig själv arbeta där. Eller på något forskningslaboratorium i Europa. Eller kanske på NASA i USA?
Han vet i alla fall att han i framtiden vill arbeta med forskning inom rymdteknik.
20 meter till skolan
En helt nya klass med 30 stycken 15- och 16-åringar från hela Sverige väntar honom.
- Det ska bli kul att träffa folk med samma intresse och som förstår vad man pratar om, säger Mikael och skrattar.
Den 23 augusti åker han tillsammans med sin mamma och pappa de 144 milen till Kiruna. Han har redan ordnat boende tillsammans med med två andra killar från Hjo och Karlshamn.
De har fått tag på en lägenhet i Malmens folkhögskola som ligger 20 meter från Rymdgymnasiet. Det blir skillnad i restid till skolan, i högstadiet åkte Mikael varje dag kvart över sju från sitt hem i Lummelunda.
Varma kläder
Nu gäller att packa och köpa en grafräknare och en bärbar dator, något som skolan sponsrar till viss del.
- Jag packar mina varmaste vinterkläder och får väl köpa nya när de inte räcker till längre, säger han. Jag ska köpa längdskidor också.
Mikael Hjerthén ser fram emot den arktiska vintern och att se norrskenet.
- Norrsken är ju faktiskt ett rymdfenomen.
Rymdgymnasiet startades 2001 och är Sveriges enda gymnasieskola med speciell inriktning mot rymdteknik eller astrobiologi. Rymdgymnasiet ligger i Kiruna och drivs av Malmgruppen.
Eleverna läser i grunden en naturvetenskaplig linje tillsammans med specialkurser.
De läser i block och schemat är upplagt så att det ska vara möjligt för ditflyttade att åka hem lite längre under loven.
Rymdgymnasiet har 90 elever och en ovanligt hög andel, 93 procent, läser vidare i någon akademisk utbildning efteråt.
Eleverna läser i grunden en naturvetenskaplig linje tillsammans med specialkurser.
De läser i block och schemat är upplagt så att det ska vara möjligt för ditflyttade att åka hem lite längre under loven.
Rymdgymnasiet har 90 elever och en ovanligt hög andel, 93 procent, läser vidare i någon akademisk utbildning efteråt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!