Ett tempel fullt av pingisbollar
I ett tempel i Uganda spelar barnen pingis. För många är det deras chans att komma någonstans i livet. På Fotogalleriet i Visby hänger utställningen Pingistemplet som handlar om en vilja att förändra världen.
Foto: Fredrik Laupa
- Det är därför jag vill jobba som fotograf - att förändra världen genom bilden.
Vill inte ta bort färger
Han jobbar i färg, trots att dokumentära utställningar oftast förknippas med svartvita dramatiska bilder. Han vill inte ta bort något ur verkligheten.
- Någon kanske älskar sin röda stickade tröja och så gör man bilden svartvit. Jag tycker att det är synd att ta bort färgerna från folk, förklarar han.
Och det är en färgstark utställning. En frisk klick i det gråa höstmörkret. Bilderna är talande och nära. Små barn ler mot kameran, iklädda på tok för stora träningskläder. Men de utstrålar lycka och framtidstro. Genuin glädje.
Utställningen som fram till den 10 december hänger på Fotogalleriet i Visby skildrar Magnus yngre brors arbete med fattiga barn i Uganda.
Brodern Fredrik vill också förändra världen. Men han vill göra det genom att jobba med bistånd.
Via en kurs i Afrikakunskap på Österlen Folkhögskola fick han år 2002 en uppgift att genomföra ett fältarbete och han valde att kombinera det hela med sitt stora fritidsintresse. Resultatet blev pingisklubben i Uganda.
- Vi startade upp klubben på plats och bara någon dag efter att vi kört dit pingisborden hade vi den första träningen med ungarna, säger Fredrik Laupa.
Riktigt framgångsrika
Idag har pingisklubben över tusen medlemmar. Ungefär 200 tränar regelbundet. Av dessa har några blivit riktigt framgångsrika.
- Tanken med projektet är att hjälpa barn som lever i fattigdom att hitta en väg ut genom idrotten och stärka dem som personer, säger Fredrik Laupa.
Fotoutställningen skildrar bland annat Regina Nakibule som är 17 år gammal och har åtta syskon. Hon bor i Mbales fattigaste slumområde men har genom pingisen fått ett stipendium som nu betalar hennes skolgång. Tidigare i år var hon i Sverige och deltog i ett utbytesprogram.
Vi får också möta Moses Pharao, endast åtta år gammal, som började spela i templet när han var fem. Idag vinner han alla sina matcher mot jämnåriga i Östafrika.
Hans pappa bor på annan ort och familjen har det tufft.
Det är en gripande, färgstark och vacker skildring av hur enkelt det kan vara att skapa en gnutta hopp hos människor som vill så mycket men som inte har något.
Utställningen på Foto-
galleriet pågår till den
10 december och är öppen alla dagar 11-17
galleriet pågår till den
10 december och är öppen alla dagar 11-17
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!