Ett Ungdomens hus värt namnet öppnar inom kort
14 mars öppnar Gotlands nya Ungdomens Hus, med för-greningar över hela ön. Platsen är Norra Hansegatan 4, gamla Fenixskolan och verksamheten har redan startat. Dels med iordningsställande av lokalerna, dels genom en tre-minutersfilm producerad med hjälp av Film på Gotland.Kultur är en av grundpelarna, men här finns också inflytandeprojektet Forum Framtida inhyst.Men vad ska huset heta? En namntävling i samband med invigningen avgör det.
En annan styrka är själva huset, som med sin storlek och disposition lever upp till ett ungdomens hus värt namnet.
Med antalet rum både stora och små finns förutsättningar för en bred verksamhet samlade under ett och samma tak.
Eller vad sägs om plats för fyra föreningar; RFSU, RFSL, Noaks Ark och Tjejjouren. Kanslier och direktkontakt med ungdomarna.
Ungdomskultur i form av grupper för bland annat musik, dans, foto och film.
Infotek och medborgarrum med möjlighet att surfa efter information, genomföra enkäter och få svar på olika frågor relaterade till steget in i vuxenvärlden. Och mer blir det säkert framöver.
Dessutom förgrenar sig projektet över hela ön. I Slite är ett café på gång och i Lärbro pågår ett folkrace-projekt.
<span class=MR>Inflytande</span>
Bakgrunden är det så kallade IDA-projektet, som står för Inflytande, Delaktighet och Ansvar. Grundidén är att ge ungdomarna verktygen och möjligheterna till inflytande över sin vardag samt över de beslut som tas i samhället. Det handlar både om att få tjänstemän och politiker att våga släppa in ungdomarna i beslutsprocessen samt att lägga en plattform för ett ungdomspolitiskt handlingsprogram, som ska tas fram av ungdomarna själva.
På Gotland startade IDA-projektet för tre år sedan och resulterade i bland annat Jägarn och Musikstugan. Jägarn blev snabbt för litet och Musikstugan avknoppades naturligt när Rockförvaltningen startade förra året.
Vi har tittat runt i Europa, säger Arne Grau Amnér ansvarig för fritidsgårdsverksamheten på ön, och vi har sett både bra och dåliga exempel.
Thomas Lundblad, projektledare för Forum Framtida, menar att ett grundläggande mål är att fånga upp ungdomars tankar och idéer och ge dem möjlighet att genomföra dessa.
Genom IDA ges ungdomarna möjlighet att kunna påverka och genom samlingen här i huset får de vara med och styra och ställa vad gäller verksamheten här. Målet är, när projekttiden är över om två år, att de själva mer eller mindre driver huset själva.
<span class=MR>Stort hus</span>
Redan nu finns ungdomar på plats. Dels genom praktikplatser, dels genom frivilliga insatser. Patrik Nyström är med och ställer i ordning lokalerna:
Det här blir nog väldigt bra, säger han. Mycket i och med att huset är så stort.
Cecilia Mickelsen, som varit med och producerat treminutersfilmen, håller med:
Det är bra att det finns mycket att göra för lite äldre ungdomar.
Åldersgruppen är 16-20 år och öppethållandet är tänkt att vara dygnet runt med skrivna kontrakt och delat ansvar. En plats att bara träffas på eller repa musik och teater eller delta i debattgrupper och påverkan av kommunala beslut. Alternativen är många och möjligheterna likaså. Nu återstår att se om ungdomarna kommer.
Det är vi övertygade om att de gör. Många liknande hus har skapats runt om i landet, men få fungerar. Men vi är positiva, säger Arne Grau Amnér som tillsammans med Thomas Lundblad, Kristin Wrethagen och Fredrik Widange tjänstgör i huset tillsammans med ungdomarna själva förstås.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!