Ett vanligt hinder är att företagen inte vill växa

Det såg ljust ut i våras. Många gotländska småföretag nyanställde. Men när Företagarna nu presenterar höstens småföretagsbarometer visar den på en kraftig nedgång i konjunkturen. Och allt tyder på att nedgången kommer att fortsätta.

Gotland2003-12-03 04:00
Två gånger om året får småföretagare i Sverige berätta om sin omsättning, sina beställningar och sitt sysselsättningsbehov i den så kallade småföretagsbarometern.
Det är Företagarna och Föreningssparbanken som sammanställer barometern och de är inte bara intresserade av dagsläget, utan också av vad småföretagarna tror om framtiden.
<span class=MR>Ökning blev nedgång</span>
I våras blev småföretagarbarometern en positiv överraskning. Av någon anledning var det väldigt många av de intervjuade gotländska företagarna som nyanställde just då.
Att det efter denna uppseendeväckande ökning skulle bli en nedgång, det var man beredd på, men att den skulle bli så kraftig som den nu har blivit, det överraskar Dan Löfgren som är biträdande regionchef för Företagarna i regionen Stockholm - Gotland. Men han anar vad det beror på:
­ Gotland lider av den svaga utvecklingen i Stockholm. Gotland är i större utsträckning än vad man tror beroende av utvecklingen i sin omvärld. Exempelvis har många tjänsteföretag en del av sin marknad i Stockholm.
Småföretagsbarometern presenterades vid ett frukostmöte för småföretagare i går.
Här fick de själva se siffror på hur det går för dem som grupp och hur angelägna de är om att växa.
<span class=MR>Goda möjligheter</span>
Mer än hälften av de företagare som intervjuats i barometern uppger att de har goda möjligheter att expandera. Men det finns hinder på vägen. Brist på riskkapital är ett sådant hinder, men större ändå är faktiskt bristen på arbetskraft.
Thage G. Peterson, som under ett år varit regeringens kontaktman för Gotland, passade på att läxa upp de gotländska företagarna i sitt anförande. Han tycker att det inte går att tala om "brist på arbetskraft" när Flextronics är på väg att läggas ned och personal med många olika kompetenser står till arbetsmarknadens förfogande.
­ På Flextronics finns en guldgruva! Anställ den personalen, menade Thage G. Peterson.
<span class=MR>Vill få tid till annat</span>
I diskussionerna hördes kommentaren att kanske handlar det egentligen inte om att man inte hittar personal.
Kanske är detta argument bara en omskrivning för ett vanligt hinder mot tillväxt i företagen: Man vill inte växa helt enkelt. I småföretagsbarometern berättar företagarna vad den oviljan beror på:
De vill få tid över till annat, de tror att vinsten av en expansion är för liten i förhållande till risken och de drar sig för den ökade administrativa börda som en expansion skulle innebära.
Det var småföretagarna som stod i centrum när folk från företag och myndigheter samlades till frukostseminarium i går morse.
­ Det finns ingenting som tyder på att konjunkturen kommer att vända uppåt för småföretagarna på Gotland den närmaste tiden, berättar Dan Löfgren som är biträdande regionchef för Företagarna i Stockholm och på Gotland.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om