EU-bidrag ska kunna ge Gotland 700 nya jobb
Att få EU-bidrag kan tyckas svårt. För dem på Gotland som har en projektidé kan det bli möjligt. Gotland ingår nämligen i programmet Mål 2 Öarna som är till för olika projekt. Projektidén måste bara passa inom vissa områden som programmet ställer upp. Det är inte hela världen om man misslyckas med att uppfylla projektets mål, säger Stefan Person.Målet är att skapa arbetstillfällen. På Gotland hoppas man genom olika projekt med EU-bidrag kunna skapa 700 nya arbeten.
Sedan 2001 har vi fått in ungefär 110 ansökningar från olika projekt som har sökt EU-bidrag, berättar Stefan Persson.
<span class=MR>Inte svårt att få EU-bidrag</span>
Totalt under sex år är det 245 miljoner kronor som öarna inom nämnd region får i EU-bidrag. Eftersom Gotland är den största ön och har flest invånare har det sagts att två tredjedelar av bidragen ska gå till Gotland. Hittills har de gotländska projekten fått bidrag på 60 miljoner. Övriga öar har tillsammans fått ett bidrag på 90 miljoner.
Det händer jättepositiva saker här på ön genom de olika projekten. Bidraget hjälper naturligtvis till med att få i gång projekten, säger Sonia Landin.
Sonia Landin säger att de flesta tror det är väldigt krångligt att få EU-bidrag. Hon tycker däremot inte alls att det är så svårt för den som önskar prova ett projekt inom Mål 2 Öarna.
Vi inom Mål 2 Öarna finns ju till för att hjälpa och vägleda, säger hon.
För att få medel av EU måste det bara finnas offentliga pengar som kommer från kommun eller staten.
Det stora hindret för att inte få EU-bidrag är att man inte har några offentliga pengar från början, säger Sonia Landin.
När man söker EU-bidrag inom Mål 2 Öarna får projektet inte vara något projekt som redan är igång. Det måste vara något nytt som startas i samband med att man söker EU-bidraget. De projekt som startas på Gotland i anknytning till programmet är av varierande art. Någon har startat ett projekt om en räddningsstation på Tofta strand, en annan för att öka samarbete mellan restauranger och råvaruproducenter.
<span class=MR>Svårt att fuska</span>
Ännu finns det inget avklarat projekt, så inget resultat har kunnat ses. Det väsentliga är däremot inte att se om man lyckas uppfylla målet med projektet utan att man ska få pröva sin idé.
Projekt är till för att testas. Det är inget man behöver lyckas med, säger Sonia Landin.
Hon tillägger att ingen troligtvis kan fuska med bidragen.
Det är en så otrolig koll. De som får bidrag granskas in i minsta detalj varje kvartal. Det är svårt att vara ohederlig.
När ett projekt har klarats av inom Mål 2 Öarna kan det fortsätta att leva vidare eller slutföras helt.
Vissa projekt har en början och sedan ett slut, men det är inget hinder till att söka EU-medel, säger Sonia Landin.
När programmet Mål 2 Öarna avslutas hoppas Stefan Persson och Sonia Landin att 700 nya jobb har skapats och att 700 jobb bevaras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!