2014 startade Vinternatt, ett projekt med syfte att ge EU-migranter hjälp och tak över huvudet. Härbärget stängde förra året men projektet finns kvar, även om det visat sig att migranterna numera behöver allt mindre hjälp. När de hör av sig nu handlar det exempelvis om att de fått brev från en myndighet som de inte förstår eller att de inte vet hur man deklarerar. De kan också behöva en svensk adress och då kan Röda korset vara postmottagare.
– De har skapat sina kontakter och de fixar boende själva och de har sina säsongsarbeten. De har inkluderat sig i det gotländska samhället och vi har inte den där dagliga kontakten med dem, säger Anna Klintbom på Röda korset Gotland, som är huvudman för projektet. Hon fortsätter:
– Det är ju en väldigt positiv utveckling när vi inte behövs.
Jan Peter Wingquist är Katolska kyrkans representant i styrgruppen för Vinternatt. Han berättar att förutom att ge de migranter som kom hit tak över huvudet, var projektets mål att hitta jobb åt dem.
– Vi började med att skaffa enkla jobb till migranterna och de lärde sig att skriva ett cv. De fick lära sig att arbeta, många av de yngre hade inte arbetat förut. Ibland ser man att de tigger men det är inte så mycket som förut. .
Tycker du att Vinternatt har lyckats?
– Jo, men det tycker vi, det har ju gått fram. Nu arbetar de på sommaren och nu till jul säljer de kransar och de hyr bostäder själva. Och några av dem har bosatt sig här.