Kultudralen AB får 3,8 miljoner ur EU:s regionala strukturfonder för att göra ruinen till en fullvärdig kulturmöteslokal.
- Det är den sista pusselbiten som faller på plats. De här pengarna hade vi inte klarat oss utan, säger styrelseordförande Lennart Lindgren.
I höst kan man börja renovera ruinen.
- Jag är så oerhört nöjd. Det har varit en mödosam väg, men nu är vi framme, säger Lennart Lindgren.
Hade man inte fått bidraget så hade projektet än en gång blivit försenat. Kultudralen AB startades 2008. Då satsade tio intressenter 10 000 kronor var i aktiekapital, bland andra musikerna Håkan Hagegård och Staffan Scheja, samt entreprenören Pigge Werkelin och förre biskopen Lennart Koskinen.
Sedan dess har Kultudralen bland annat sponsrats med 8 miljoner kronor av Peab, som kommer att stå för arbetet med ruinen, och fått 4 miljoner i regionala utvecklingsbidrag. De 3,8 EU-miljonerna var det sista bidraget som krävdes. Totalt beräknas arbetet kosta 17,6 miljoner.
Nästa vecka kommer arkitekten Finn Larsen från Exners Tegnestudie i Århus till Visby för att titta på S:t Nicolai kyrkoruin. Han är kontrakterad för att snygga upp ruinen och göra den till en fullvärdig konsertlokal.
Kultudralen AB räknar med att vara färdiga med den första etappen, renoveringen av ruinen, i februari nästa år. Man kommer också att bygga en servicebyggnad strax norr om ruinen, som beräknas stå färdig om två år.
Invigningen för den färdiga Kultudralen kommer att ske i maj 2013, enligt planen.
- Men redan nästa sommar kan man tänka sig större projekt i ruinen. Det kan bli allt från konserter till gästabud och vigslar, och mingelkvällar för företag som vill använda ruinen. Wisby strand har länge varit intresserade av det, säger Lennart Lindgren.
Vad hoppas ni på för typ av kulturevenemang?
- Det handlar om högkvalitativ kultur. Ingen rockmusik eller så, utan mer åt det klassiska hållet. Jag tänker mig att man kan ta hit internationella artister, det kan bli förnämliga konserter i S:t Nicolai.
- Vi vill också få in evenemang för barn och unga, och för nya svenskar och den kultur de har med sig, säger Lennart Lindgren.
Regionrådet Lena Celion sitter som vice ordförande i strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna, som hanterar EU-medlen. Hon var med om att fatta beslutet att godkänna Kultudralens ansökan.
- Det är ett väldigt roligt projekt, tycker jag. Beslutet togs utan oenighet. Det passar perfekt med strukturfondens krav, det handlar om regional utveckling och att göra Gotland till en kulturmötesplats, säger Lena Celion.
Pengarna kommer inte som en klumpsumma från EU, utan kommer att betalas ut successivt i takt med att Kultudralen blir klar med de olika etapperna av renoverandet och byggandet.