EU och Ryssland överens om fisket i Östersjön 2006

EU och Ryssland har nu kommit överens om nästa års fiske i Östersjön.
Frånsett torsk i östra beståndet så ligger nivåerna ungefär i linje med den biologiska rådgivning som Internationella havsforskningsrådet (ICES) ger.
Fiskeriverket stöder också samtliga kvoter utom den för östra torskbeståndet.

Gotland2005-09-10 06:00
Överenskommelsen nåddes vid årets möte för International Baltic Sea Fishery Commission (Östersjöns internationella fiskerikommission).
Följande maxnivåer gäller för fångster i Östersjön 2006:
4Lax: 460 000 stycken.
4Torsk i västra beståndet:
28 400 ton.
4Sill i huvudbassängen:
128 000 ton.
4Skarpsill: Ca 468 000 ton.
Torsk i östra beståndet: Ryssland fick en maxkvot på torsk på 3 881 ton vilket var en ökning med 131 ton jämfört med förra året. Kvoten är baserad på ett tänkt totaluttag på 49 220 ton men EU-kommissionen har ännu inte fastställt sitt totala uttag ur östra beståndet. Storleken kommer att vara beroende av EU:s nya återhämtningsplan för torsk i östra beståndet.
EU-kommissionen kommer under hösten att föra interna diskussion med medlemsstaterna om planen. Planens styrka är direkt avgörande för hur hög kvot man kommer att föreslå. ICE:s rekommendation är 14 900 ton under förutsättning att den nuvarande återhämtningsplanen följs.
Fiskestopp: EU-kommissionen och Ryssland kom också överens om ett tre månaders torskfiskestopp öster om Bornholm under torskens lekperiod 15 juni-15 september. Fiskeriverket stöder de fastslagna nivåerna utom den för östra torskbeståndet som är betydligt över den nivå som rekommenderats i den biologiska rådgivningen.
- Det är därför mycket viktigt att man inom EU upprättar en tillräckligt kraftfull återhämtningsplan om man vill kunna fiska upp till denna maximala nivå. En svag återhämtningsplan innebär att EU-kommissionen kommer att föreslå en betydligt lägre nivå på EU:s kvot i det östra torskfiskebeståndet, säger Peter Funegård vid Fiskeriverket.
De slutliga kvoterna för EU:s medlemsstater och återhämtningsplanen kommer att beslutas om senare under hösten efter förslag från EU-kommissionen och beslut i EU:s ministerråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om