"Euron är en Gotlandsfråga, en enda valuta gör det enklare"

Moderaternas andre vice ordförande Gunilla Carlsson är ett av de namn som nämns som kandidat till att efterträda Bo Lundgren på partiledarposten. I lördags var hon stämmotalare när Gotlandsmoderaterna höll sin förbundsstämma på Suderbys i Västerhejde.
­ Det är roligt att jag nämns som partiledarkandidat och att jag har ett bra stöd, inte minst ute i landet. Men mest är det medierna som har hittat på. Detta är ju valberedningens sak. Samtidigt är jag glad över att få vara med.

Gotland2003-04-14 04:00

Det säger Gunilla Carlsson till GA, innan det är dags för henne att hålla sitt stämmotal. I sju års tid har hon suttit i Europaparlamentet och de tre senaste åren som gruppledare för moderaterna. Sedan i höstas är hon tillbaka i Sverige och i riksdagen. Hon säger att hon anser sig ha tjänat partiet väl under sina år i EU-parlamentet och att det har varit sju fantastiska år.
Nu är hon åter i Sverige, är andre vice ordförande i partiet och hon är också partiets "Eurogeneral" inför folkomröstningen om EMU den 14 september. Detta var också ett av huvudämnena i hennes tal.
<span class=MR>Euron en Gotlandsfråga</span>
­ En enda valuta gör det enklare. Det är bra för jobben och tillväxten. Jag tror att ni kommer att göra en bra kampanj på Gotland. EMU är bra för den lokala tillväxten och inflytandet för Gotland. Euron är en Gotlandsfråga! Kampanjen kommer att visa moderaterna när vi är som allra bäst.
Det sade Gunilla Carlsson bland annat när hon med starkt engagemang talade sig varm för att Sverige ska gå med i EMU och att det bara är fördelar med en gemensam valuta, euron. Att Sverige och även Gotland annars hamnar utanför, inte minst när nya länder blir medlemmar i EU och de även går med i valutasamarbetet.
Gunilla Carlsson inledde sitt tal med att berätta lite om sin egen bakgrund inom partiet, om att hon som gymnasist gick med i moderata ungdomsförbundet, MUF, 1979.
<span class=MR>Krävs bättre förankring</span>
Så småningom kom hon in på partiets stora förlust i förra årets val, om att man hade misslyckats med att förankra förslagen om behovet av lägre skatter, om vikten av att få behålla större delen av sin inkomst och minska bidragen.
­ Vi ska komma igen, fast med ett bättre sätt för att föra ut vår politik. För det måste bli mer moderat politik. Då är det viktigt att ha ett starkt ledarskap. Jag är helt övertygad om att vi kan återta positioner. Förändringsarbetet har redan inletts.
­ Det gäller att skapa bättre strukturer i nuvarande organisation, inte ta ett partiledarskifte som skäl för att inte göra vår hemläxa. Det skulle vara en otjänst för en ny partiledning om vi trodde att vi kan få mer tevetid för det. Nej, det är en förankrad politik som behövs, sa Gunilla Carlsson.
<span class=MR>Jordbruket och euron</span>
Efter hennes tal blev det en liten frågestund. Lantbrukaren Per Österlund är tveksam till att införa euron som valuta i Sverige. Han sa att han anser att det nu råder planekonomi inom EU och räknade sedan upp en lista på stöd som en jordbrukare måste ansöka om.
­ Jag är tveksam till om vi ska närma oss EU mera, sade Per Österlund.
Gunilla Carlsson svarade att hon tycker att jordbrukspolitiken i EU har tjänat ut och att det behövs ett förändringsarbete. Men för att kunna påverka och ändra är det viktigt att vara med i EMU.
Per Österlund tog också upp att Sveriges jordbruksminister har föreslagit att varje EU-land skulle få en egen påse med jordbruksstöd att besluta om.
­ Jag blir livrädd om våra egna politiker ska besluta. Då kommer sossarna att sälja ut hela den svenska jordbruksnäringen, sa Per Österlund.
<span class=MR>Stipendium till Lasse Siggelin</span>
Innan det var dags för stämmoförhandlingarna utdelades ett stipendium från den fond som tillkom när moderaten Bengt Ericson fyllde 75 år. Stipendiet ska gå till någon som har gjort en framträdande insats inom Bengt Ericsons intresseområde, det sociala.
Stipendiet delades ut första gången förra året, då till Solveig Artsman. I lördags fick Lasse Siggelin ta emot stipendiet som är på tusen kronor. I motiveringen står bland annat:
"Lars Siggelin startade för tjugo år sedan Hassela Gotland i Klintehamn, ett utbildnings- och behandlingskollektiv för ungdomar med sociala svårigheter. Missbruk av droger är ofta en av svårigheterna. Under de gångna åren har många ungdomar blivit hjälpta att bli av med drogberoendet".
<span class=MR>Votering om motion</span>
De 21 motioner som behandlades och som GA tidigare har berättat om, beslutades i enlighet med förbundsstyrelsens förslag.
Utom en motion, där det blev votering. Det gällde en motion från Johan Öström i Sudrets moderatförening om avgiftsfria bussresor för kommunens ungdomar.
Förbundsstyrelsen hade föreslagit avslag.
Men i stället kom ett nytt förslag från förbundsordföranden Roy Hansson.
Ett förslag som sedan antogs efter votering.
Beslutet blev att moderaterna skall verka för att skolelever som bor inackorderade i Visby ska få avgiftsfri bussresa en gång per vecka till och från Visby, även om man har inackorderingsbidrag.
<span class=MR>Valen</span>
Till förbundsstyrelsen blev det omval till samtliga ordinarie platser. Förbundsordförande, Roy Hansson, 1:e vice ordförande Per-Anders Croon, 2.e vice ordförande Birgitta Eriksson. Ordinarie ledamöter i norra kretsen, Lena Celion, Hans af Petersens, Anne-Marie Johansson, Egil Lyngstad. Visbykretsen ledamöter är Inger Harlevi, Lilian Edwards, Ulf Liljeborg, Mikael Ericsson, Göran Örtbrant. Ledamöter för södra kretsen är Margareta Persson, Göthe Malmros, Ola Malmros, Rolf Öström. Länsansvarig för moderatkvinnorna är Margareta Glittne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om