I ett brev till infrastrukturdepartementet uttrycker Gotlands trafikråd, undertecknat Eva Nypelius (C), sin djupa oro för kommande upphandling av färjetrafiken. I Trafikverkets rapport som presenterades den 15 september har man utgått från att statens kostnader för färjetrafiken vid drift i egen regi inte får öka, och att samtliga klimatmål för transportsektorn ska uppfyllas, vilket i praktiken innebär en försämrad trafik till och från Gotland.
"Samtliga exempel saknar helt verklighetsförankring och vi har svårt att se varför de lyfts i rapporten. De skulle innebära kraftiga försämringar för boende och näringsliv på Gotland och effekterna skulle bli enorma. Förlängda överfartstider, högre priser, färre avgångar och/eller ett byte av fastlandshamnar skulle slå mot konkurrenskraften och drabba besöksnäringen, gotländska producenter och näringsidkare och Gotland som en attraktiv plats att leva och bo på." Det skriver Gotlands trafikråd till departementet och ber om ett möte för att diskutera Gotlands behov.
– Vi ser gärna att Trafikrådet kan få till ett möte med infrastrukturministern framöver, antingen fysiskt eller digitalt. Bland annat så att näringslivets representanter kan få ge sin syn på vilka konsekvenser Trafikverkets rapport skulle få om de föreslagna trafikuppläggen skulle bli verklighet, säger Eva Nypelius, ordförande i Gotlands trafikråds styrelse.
Trafikrådet skriver även att omställningen måste få kosta, och att den kostnaden bör bäras gemensamt av hela Sverige. Ett annat upplägg skulle nämligen innebära att man samtidigt som man satsar på förbättrade förbindelser och snabbare och miljövänligare infrastruktur i övriga landet gör det omvända på Gotland.
– Det viktigaste är att den kommande upphandlingen av färjetrafiken utgår från Gotlands behov, och att man tar hänsyn till vad näringslivet, idrotten, de politiska partierna med flera enats om i de Gotländska ståndpunkterna, säger hon.
Vem som bedriver trafiken är inte det viktigaste enligt Trafikrådet, även om man vill betona vikten av långsiktighet, stabilitet och flexibilitet. "Däremot är det avgörande vilken trafik som bedrivs och att vi får hållbara förutsättningar."
Samtidigt skriver man att regeringen måste vara beredd att skjuta till mer pengar till Gotlandstrafiken om staten inte ska behöva gå in med regionalpolitiska åtgärder.