Varken de rödgröna eller Alliansen Gotland fick egen majoritet i kommunvalet 2018, men med flest mandat i regionfullmäktige blev det alliansen som fick bilda ett minoritetsstyre. Sverigedemokraterna, som övriga partier deklarerat att man inte ville förhandla med, fick en vågmästarposition.
"Inget drömläge", konstaterade alliansen redan i sin avsiktsförklaring, som är kommunpolitikens regeringsförklaring.
Pandemin har präglat mandatperioden på många sätt. Den tvingade fram nya sätt att jobba och oförutsedda kostnader i långa banor.
– Det har varit påfrestningar i alla verksamheter. All kraft har gått till att minska smittspridningen och få vaccinationerna att fungera, säger Eva Nypelius.
Men hon är på det hela taget ändå nöjd med hur krisen har hanterats. Till och med ekonomin har klarat sig. Varje budgetår har slutat på plus, mycket tack vare riktade statsbidrag.
De styrandes hantering av pandemin och effekterna på det gotländska samhället får gott betyg också av oppositionsrådet:
– Där har de agerat bra, men där har vi också lagt käbbel åt sidan för att samverka och hitta lösningar tillsammans, säger Meit Fohlin (S).
Mandatperioden har innehållit turbulens av andra slag också. Eva Nypelius hamnade i blåsväder när hon hösten 2019 på egen hand beslutade att regionen inte skulle överklaga domen om SMA:s kalkbrott i Klinte.
I fullmäktige har de styrande inte kunnat räkna med att besluten ska gå deras väg. Sverigedemokraterna har utnyttjat sin vågmästarställning och gått på oppositionens linje i flera frågor. Slopat vinstkrav för Gotlandshem var en sådan fråga. "Romapaketet", som bland annat innehöll Romabadet, höll på att gå samma väg. I sista stund svängde vågmästarna och gick på alliansens linje.
Har ni förhandlat med Sverigedemokraterna under mandatperioden?
– Nej det har vi inte gjort. Men vi har samtalat med dem, säger Eva Nypelius.
Men den mest omdebatterade frågan under mandatperioden har varit den nya skolorganisationen. Den skapade livlig debatt ute i bygderna och en splittring inom den styrande alliansen. En utredning kom fram till att åtta landsbygdsskolor borde läggas ned. Moderaterna och Liberalerna tyckte att förslaget var bra, medan Centerpartiet och Kristdemokraterna gick samman med oppositionen och skrotade tjänstemännens förslag.
Eva Nypelius är inte överraskad över att alliansen hade så olika åsikter i skolfrågan. Så har det varit länge. Och hon tycker att samarbetet klarade påfrestningarna:
– Det handlar om att ge och ta och i en del frågor är det viktigt att man får profilera sig. Samarbetet i alliansen fungerar jättebra. Det är klart att vi har diskussioner, men vi har ett bra och respektfullt samarbete för Gotlands bästa.
Meit Fohlin tycker att alliansens hantering av skolfrågan var ett haveri.
– Den frågan visar tydligt på ett svagt ledarskap. När de beställde utredningen borde de ha förstått att de skulle få tillbaka ett förslag om skolnedläggningar. Där märktes det att de inte har så många rutinerade politiker, säger Meit Fohlin och fortsätter:
– Det är i det här med att styra och leda som den största svagheten har funnits.
Eva Nypelius själv kan dock konstatera att Alliansen Gotland, trots pandemin, har lyckats genomföra mycket av det som de föresatte sig i avsiktsförklaringen som formulerades efter valet 2018:
Frågan om nytt badhus i Visby är visserligen tillbaks på ruta ett, sedan det konstaterats att det är olämpligt att bygga nytt på Visborgsområdet. Och bygglovskön, som man var på god väg att få ordning på, har blivit längre igen på grund av alla nybyggen under pandemin.
Men utmaningsrätten är på plats igen och hon tycker att man har fokuserat på arbetet med barn och ungas hälsa, bland annat genom "första linjen" inom barn- och ungdomspsykiatrin.
– Jag är också nöjd med vårt handslag med näringslivsorganisationerna om att jobba gemensamt för Gotlands bästa, säger Eva Nypelius.
Vad vill du nu göra under mandatperiodens sista år?
– Jag vill jobba gemensamt med näringslivsorganisationerna för att öka sysselsättningen. Jag vill också satsa på vårt arbete med bygglov och planer och se till att vi får in fler studentlägenheter. Och så vill jag se till att vi fortsatt har en ekonomi i balans. Det är ändå det som ger trygghet, säger Eva Nypelius.