Den 27 november dök plötsligt två stora vattenbufflar upp i strålkastarskenet framför en bilist i Silte. Föraren lyckades parera, men kolliderade ändå med den mindre buffeln, en bjässe på över 400 kilo.
– Han hade änglavakt, säger Dennis Ekström som kom körande strax efteråt.
Sannolikt är det första viltolyckan i landet med vattenbuffel som rapporterats till polisen, men långt ifrån den första rymningen med ett exotiskt djur på Gotland. En annan mycket ovanlig viltolycka är kollisionen med ett piggsvin på stora vägen mot Ljugarn.
– Jag såg det medan det levde, uppe i Lau på väg hem från dåvarande jobbet i När, säger Maria Hellström, numera boende i Ala, och berättar att hon inte trodde det var sant.
Piggsvinet hade innan det punkterade ett däck och hamnat på förstasidan i Gotlands Allehanda rymt från dåvarande Gute Zoo i Alskog. Vilket det inte var ensamt om.
– Jag såg också en sån där minikänguru, vallaby, en gång, säger Maria Hellström och fortsätter:
– Jag trodde det var en stor hare!
Helt otroligt nog lyckades ännu en vallaby rymma på ön. Det var i april 2016 som nyhetsmedia kunde berätta den dramatiska upplösningen på rymningen: "Veterinär sköt känguru med blåsrör".
Veterinären i fråga var Petter Schwan, som likt Indiana Jones smög sig nära djuret när det omringats i en skogsdunge i Eskelhem. Ljudlöst blåste han iväg sin pil. Kängurun somnade snabbt, och kunde fångas in.
Pelle Sundberg, sångare i Smaklösa, minns med extra glädje dagarna under sin gymnasietid på dåvarande Säveskolan. En förrymd boaorm satte sommaren i mitten av 1970-talet skräck i elever och personal.
– Det var Dag Franzéns orm, jag tror den hette Masse. Ormen tog sig ut i ventilationssystemet och var borta ett tag. Städerskorna vägrade städa så länge den var på rymmen, säger han och berättar att ormen hade bott i skolans källare, där kompisen Gunnar Rosenlund samtidigt hade brevduvor.
Själv minns Dag Franzén historien som vore det i går, där hans förrymda orm blev toppnyhet till och med i utlandet.
– Jag hade inte mina föräldrars medgivande, så jag hade först Masse hemma i översta lådan i min byrå. Men de kom på det. När min pappa fick nåt fint besök från Stockholm hängde ormen på hatthyllan.
Masse fick då flytta in hos Dags vän Maria Engström, som bodde ovanpå biograf Hansa.
– På lördagarna hade vi ”matning av orm” och Masse fick möss och vi drack öl, säger Dag Franzén och berättar att ormen åkte ut, när fastighetsägaren fick reda på den slingrande tillfälliga gästen.
Säveskolans källare blev då ny bostad för ormen.
– När jag och Anders Brinkborg skulle ut och tågluffa en månad matade vi först Masse med åtta möss, men glasfönstret till terrariet sprack. Vi satte i en gammal skolplansch – och sedan åkte vi till Nordafrika, säger Dag Franzén.
När han kom hem var städerskorna i strejk. Han hotades med dryga böter. Men ormen kunde turligt nog snabbt hittas på en lufttrumma i skolans kulvertsystem av honom själv och personal från teknikförvaltningen.
Till de exotiska djur som har rymt hör också elefanten från en gästande cirkus, som ska ha setts i närheten av Toftavägen av synnerligen förvånade bilister. En annan elefant fick år 2008 förvånade Visbybor att höja på ögonbrynen. Fyra ton tunga elefanten Micki från gästande Cirkus Rhodin mumsade löv från träden med sin snabel utanför Atterdags. Den gången fanns en skötare med.
Till Stenkumlaväg, inte långt därifrån, fick polisen rycka ut beredda med dragna pistoler. Det var i mitten av 1990-talet och två krokodiler hade rymt från dåvarande Gotlands tropikhus strax intill. Ägaren Jesper Cederlund blev sedan rikskändis, när Aftonbladet på sin löpsedel kunde berätta den osannolika nyheten om två förrymda krokodiler i Visby.
– Två nilkrokodiler välte en skiva och rusade efter varandra ut när vi höll på att bygga krokodildammen, har Jesper Cederlund tidigare berättat för Helagotland.
Några förbipasserande ynglingar upptäckte de båda krokodilerna i höjd med Stenkumlaväg.
– De sprang in på macken, som ringde polisen. När jag kom dit var de nyutexaminerade poliserna där med dragna vapen beredda att skjuta dem, berättar Jesper Cederlund och avslöjar knepet och hur enkelt det faktiskt är att själv fånga en krokodil:
– Det är bara att lägga ett örngott eller en bit tyg över huvudet på dem.
Den 26 juni 2022 försvann den ryska stäppsköldpaddan Turbo från sina ägare i Hemse. Ryktet gick att någon sett honom kring Lojsta, men efter drygt två veckor var han återfunnen och välbehållen i närheten av sitt hem.
– En som bor lite längre bort på gatan knackade på och hade hittat den på sin gräsmatta, berättade Kristoffer Green för Helagotland.
I juni i år rymde mexikanska soldataran Athena från Lovisa Gustavsson och hittades efter en natt i det fria på Östra kyrkogården i Visby.
Niklas Ejve, silversmed i Alskog, har även han blivit av med sin papegoja, grå jakon Fia, inte mindre än tre gånger.
– Första gången var i Stockholm, säger han och berättar hur hon hittades utomhus efter en natt med 15 minus och då hade förfrusit alla sina tår utom en.
Sommaren 2014 rymde sedan Fia igen, och hittades i Ardre efter en efterlysning i media.
– Det var förstanyheten den dagen på Helagotland, berättar Niklas Ejve.
Andra gången Fia rymde hittades hon i Lau.
– Det var mitt under Almedalsveckan och de ringde från P4 Extra och undrade om vi ville vara med, säger han och berättar hur rymmaren Fia med sin enda tå därmed blev rikskändis.
Listan kan säkert bli betydligt längre, med bortflugna papegojor, vilda djur ur hägn och andra mer eller mindre exotiska djur som varit på rymmen. Lägger man dessutom till de exotiska djur som lyckats ta sig till Gotland blir listan betydligt längre.
Benny Ekelund klev på torsdagskvällen den 2 augusti 1973 in på Pressbyråns kiosk i Klintehamn för att handla bananer. Expediten Karin Norrby öppnade en ny kartong. Där låg en stor orm! Ormen avlivades på platsen, och för tidningen Gotlänningen konstaterade Benny som själv var torghandlare:
– Varje gång jag öppnar en banankartong brukar jag titta om det ligger något annat i den!
Just banankartonger har varit ett effektivt sätt för ovanliga djur, som spindlar och kräldjur, att ta sig till Gotland. På 1990-talet slog ett av regionens tillagningskök larm: I lådan med bananer som just öppnats satt en stor grön groda.
Grodan från Sydamerika hade tur. Den slapp avlivning, och fraktades till Stockholm där experter tog hand om den.