I snart tio år har Kickan och Per i När predikat ljuset på Gangvides årliga energiexpo. I år blev det ingen mässa för makarna Karlsson; coronapandemin kom i vägen. Den gamla släktgården har visserligen haft öppet för boendegäster och upplevelseturister, men tempot blev av förklarliga skäl lite långsammare den här sommaren.
Under sådana perioder av stiltje får man se till att ta vara på tiden. Måla, fixa med huset – och klura ut hur Gotland ska bli helt fossilfritt och självförsörjande på el. För det är precis vad man ägnat sig åt på Gangvidefarm.
– Vi har väl legat lite lågt fram till nu. 2018, när Ibrahim Baylan kom med beskedet att Gotland skulle bli pilotlän för Sveriges framtida energisystem, då kände vi: Yes! Äntligen kör vi. Sen dess har allting stått och trampat. Vi hoppas att det kan ta fart igen i höst. När det sker kommer vi att vara redo, säger Per Karlsson när GT besöker experimentgården.
För tio år sedan gick han och Kickan i bräschen för solcellsutbyggnaden på Gotland.
– När vi 2011 byggde vår stora solcellsanläggning var det den största i östra Sverige. Det var ju ett tag sedan. Nu är det inget konstigt med solel. Jag undrar om inte När är öns mest solcellsrika socken. Jag tror expot smittat av sig. Folk har liksom insett att det här funkar, säger Per Karlsson.
Men det där är gammal skåpmat vid det här laget. Den nöt makarna Karlsson försöker knäcka nu är inte hur energin ska produceras, utan hur den ska lagras.
– Om sol- och vindel ska funka måste vi hitta ett bra sätt att lagra energin. Batteri funkar en viss tid, men det är inte tillräckligt om det ska gå hela året. Vätgas framstår mer och mer som det enda rimliga alternativet. Det är en bra energibärare, om än svårhanterlig.
Per och Kickan Karlsson tänker sig runt 300 containeranläggningar på ön för lagring av vätgas, som ska byggas inom ramen för energimyndighetens pilotprojekt.
En rad möten med myndigheter, organisationer och företag har hållits.
– Vi har ögonen på oss. Vissa av de större aktörerna har svårt att tänka småskalig produktion och lagring. Men vår slogan är det här systemet ska vara småskaligt, men skalbart. Man ska helt enkelt kunna dimensionera efter vilken anläggning man har, oavsett storlek.
Det kan svida att vara ute för tidigt, konstaterar Per Karlsson, som haft sina duster med status quo.
– Historiskt har vi haft god tillgång till el i det här landet. Därför har man inte sett någon anledning att kika sig om i världen efter nyare, bättre lösningar.
Men attityden håller på att förändras, säger Per Karlsson.
Har pandemin och alla strömavbrott de senaste åren påverkat?
– Jag tror det. Människor i allmänhet är mer krismedvetna nu, och man ser därför vikten av att se över alternativen.
Men energientreprenören i När möter ännu mycket okunskap när han missionerar.
– Just elbilar verkar många ha svårt att acceptera. Jag har fått så många konstiga frågor genom åren: Är det inte farligt att tvätta den? Behövs det körkort? Allt det här behöver avdramatiseras. Det är samma sak med vätgas, där finns det också massa märkliga föreställningar kring riskerna.
Därför är det fokus på pedagogiken från och med nu. Nästa år blir energiexpot obligatoriskt för öns niondeklassare och teknikcollege-elever.
– När vi gör den här omställningen, då är det de yngre som ska fixa det. Av den anledningen är det viktigt att de lär sig tekniken.