Rasmus Paludan har för avsikt att komma till Gotland i samband med Almedalsveckan i sommar. Det meddelade den kontroversielle islamkritikern i en video nyligen.
Nyheten slog ned kort efter att Rasmus Paludan anordnat koranbränningar på flera orter runtom landet, vilket lett till upplopp med hundratals skadade i bland annat Linköping, Norrköping, Örebro och Malmö.
Vad Rasmus Paludan planerar att göra under sitt Gotlandsbesök vet vi inte; några tillstånd har inte sökts och Almedalsveckans ledning är tydlig med att han inte får medverka i det officiella programmet.
Men frågan är oundviklig: Finns det en risk att oroligheterna i påskas upprepas i Visby? Manne Gerell – kriminolog vid Malmö universitet och expert på hur brottslighet och geografi samspelar – är tveksam till det.
– Det som vi sett hittills med Paludan har varit starkt kopplat till folk med utländsk bakgrund, ofta från fattiga områden. Han har sökt tillstånd för platser där det finns en stor massa folk som upplever sig stå utanför samhället och som inte är så förtjust i polisen. Det är i sådana områden det finns en potential för de upplopp vi sett. Och den potentialen finns inte på samma sätt på Gotland, säger han och fortsätter:
– Ni har inte stora grupper unga män med utländsk bakgrund som hatar polisen, i alla fall inte på samma sätt som i de större städerna, och därför bör risken vara betydligt mindre, säger han.
Manne Gerell vill ändå inte utesluta helt och hållet att det kan bli stökigt om Paludan kommer till Almedalen.
– Om det här byggs upp under de närmaste månaderna finns det en risk att Almedalsveckan drar till sig demonstranter som åker till ön utifrån för att möta det här. Men då blir det förmodligen något annat än det vi sett på fastlandet den senaste tiden.
Val av plats är alltså viktigt i sammanhanget. Även tidpunkten har betydelse. De så kallade påskupploppen sammanföll med ramadan, den heliga fastemånaden inom islam.
Det är en omständighet som kan ha bidragit till att motdemonstrationerna blev så våldsamma, menar vissa.
– Tidpunkten är också något som talar för att det lär gå lugnare till på Gotland. Men sommaren kan också ha en negativ inverkan, eftersom många är lediga då och därmed har tid att delta i demonstrationer, som riskerar att spåra ur, säger Manne Gerell.