Under fredagen är det ett år sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina. Kriget, som många experter trodde skulle vara över på några dagar, pågår ännu. Ukraina har visat sig kunna stå emot den ryska krigsmakten betydligt bättre än väntat.
– Det var en grov underskattning av Ukraina som Ryssland gjorde och en grov överskattning av sin egen förmåga, säger Peter Mattsson. Han fortsätter:
– Ukraina hade förberett sig bra, de hade hög moral och civilsamhället fungerade. Och redan tidigt var den politiska ledningen i Ukraina väldigt duktiga på att få politiskt, ekonomisk och militärt stöd från andra. De förstod att de aldrig kan klara av Ryssland om de inte får det.
Kriget har haft en enorm påverkan på hela Europa, ”hela världsordningen är utmanad”, enligt Peter Mattsson. Det har också haft stor påverkan på ekonomin, inte minst i form av höga bränsle- och elpriser. Det nya säkerhetsläget har fått både Sverige och Finland att ansöka om att gå med i Nato, något som enligt Peter Mattson har minskat det strategiska värdet av Gotland och därmed hotbilden mot ön.
– Att Finland går med i Nato gör att Nato behärskar inloppet till finska viken och S:t Petersburg. Har man kontroll över Finska viken då har man ganska bra kontroll på ryssarna eftersom huvuddelen av den ryska handeln går genom Östersjön. Och så har man Öresund och Bälten i och med Danmark, säger Peter Mattsson.
Men även om hotbilden mot Gotland minskar, behöver försvaret på ön förstärkas i avskräckande syfte. Dels behövs fler soldater och sjömålsrobotar, men även luftrummet behöver stärkas, menar Peter Mattsson.
– Jag tycker man ska stationera flyg här, för det är så pass nära till andra sidan. Flyg är viktigt. Det avskräcker. Det gäller att kunna svara upp snabbt och det tar en viss tid för flyget från fastlandet att ta sig hit, säger Peter Mattsson. Han fortsätter:
– Det behövs en kombinerad styrka som ger avskräckning. Det ska vara ett tillräckligt robust försvar, det ska aldrig komma till att Ryssland börjar räkna på att de har en fördel att ge sig på Gotland, de oddsen får man inte ge motståndaren.
Peter Mattsson tror inte på någon rysk ockupation av Gotland. Om ryssarna bestämmer sig för att göra något, är ett annat tillvägagångssätt mer troligt.
– Jag tror att man gör på det klassiska sättet. Man gör en blockad så att det inte går att ta sig hit. Därför måste vi tänka om när det gäller elledningarna. Tio mil ledningar, hur ska man kunna försvara det. Vi måste vara självförsörjande här, säger han.
Den senaste tiden har kriget i Ukraina eskalerat, berättar Peter Mattsson. Ryssarna har mobiliserat ytterligare ett stort antal soldater. Ukraina kan komma att få flera hundra stridsvagnar. Båda länderna har svårt att få fram tillräckligt med ammunition – det kan gå åt upp till 60 000 granater på ett dygn. Vilken av sidorna som kan vinna är svårt att sia om, säger Peter Mattsson.
– Just nu är båda två ganska utmattade. Rent strategiskt tycker jag att Ryssland har de starkaste korten och tiden är för dem, om de fortsätter att mala. Men Ukraina har kvaliteten och det kanske är kvaliteten som kommer att avgöra, säger Peter Mattsson och avslutar:
– Och ska vi prata om någon typ av fred så blir det inte någon fred som Ryssland och Ukraina kommer att mejsla fram. Man behöver nog ha både USA och Kina med i det här.