Experten om myggplågan: ”Är nyparade och vill ha blod”

En nederbördsrik vinter och mycket vatten i markerna under våren har gett goda förutsättningar för myggen som nu är här. På flera håll på Gotland rapporteras det om många och stora myggor.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2024-05-22 05:30

– Det verkar vara ovanligt mycket mygg på många olika ställen så det kan det säkert vara på Gotland också, säger myggforskaren, Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.

Om myggen är stora handlar det troligtvis om den vitsidiga tömyggan, menar han. Nu och under ungefär en månad, fram till midsommar är myggen som mest aggressiva.

– De är nyparade och vill ha blod för att kunna lägga sina ägg, säger Anders Lindström.

undefined
Forskaren Anders Lindström blir stucken av en vinkelklomygga.

På Gotland finns ett flertal olika myggarter bland annat den lite mindre vårsvämmyggan som snabbt förökar sig under gynnsamma förhållanden med översvämmande marker. 

Forskning har visat att myggornas ägg kan överleva åtminstone fem år med torka i marken. Under sommaren 2019 drabbades Gotland av ett mycket stort utbrott av den för ön då nya arten vårsvämmygga.

Beroende på hur känslig man är kan vanliga myggmedel från apoteket hjälpa mot myggen.

– Om myggmedel inte fungerar får man klä på sig, säger Anders Lindström. 

Ett annat tips för att slippa myggplågan är att flytta sig till en öppen och blåsig plats där myggen inte trivs. 

Både den vitsidiga tömyggan och vårsvämmyggan hör till de mer aggressiva arterna.

– Många skogsmyggor är mer blyga och sätter sig i vegetationen och funderar. De som man brukar kallas aggressiva tvekar inte utan kommer flygande och sätter sig direkt, säger Anders Lindström. 

Därför behöver de blod

När stickmyggornas honor har parat sig behöver de blod för att äggen ska utvecklas. Efter cirka en vecka lägger honan något hundratal ägg. Under sin livstid lägger hon fyra till fem omgångar med ägg, inför varje omgång behöver hon ett nytt blodmål. 

Både honor och hanar lever annars på nektar och hjälper då till med att pollinera olika växter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!