Experten: Så klarar du ekonomin under lovet

Sportlovet står för dörren och skidresor eller andra kostsamma aktiviteter lockar många. Privatekonomen ger sina bästa tips på hur man sparar pengar inför och under ledigheten.

Lovis och mamma Lina-Maria kommer att stanna på ön under sportlovet. "Det är en sådan hets att åka iväg och folk tävlar om att ta finaste semesterbilderna", tycker Lina-Maria.

Lovis och mamma Lina-Maria kommer att stanna på ön under sportlovet. "Det är en sådan hets att åka iväg och folk tävlar om att ta finaste semesterbilderna", tycker Lina-Maria.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-02-22 11:11

Under nästa vecka väntar sportlov för gotländska skolelever. För en del familjer innebär det att man passar på att åka söderut till solen, alternativt ger sig iväg på skidresa. Men att åka en hel familj kan bli en dyr historia.

Länsförsäkringar har gjort en uträkning på hur mycket det kostar för en familj med två vuxna och två barn att åka på en veckas semester i fjällen under sportlovsveckorna. För boende, liftkort, utrustning, skidskola och mat och dryck landar prislappen på 32 830 kronor, då är inte resan inräknad. Samma resa år 2013 beräknar Länsförsäkringar kostade 20 800 kronor.

– En svag krona gör utlandssemestrarna dyra och det får säkert fler svenskar att styra om alpresan till ett svenskt alternativ. Om fler vill åka, tenderar priserna att stiga. Det går helt enkelt att ta mer betalt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det finns några saker man kan tänka på om man vill spara pengar på sin skidresa, berättar hon.

– Det gäller att tänka lite smart kring vad man lägger pengar på. Man kan försöka utnyttja andrahandsmarknaden och hitta begagnad utrustning. Maten är ofta en stor kostnad också, om man kan åka hem och laga egen lunch i stället för att äta ute gör det stor skillnad.

För den som inte kan eller vill lägga så mycket pengar på en resa har Emma Persson några tips på vad man kan göra istället:

– Pressen att åka iväg är väldigt stor, många tänker kanske att "alla" gör det, men så är det inte. Syftet med sportlovet är att röra på sig och att vara utomhus. Det finns massa aktiviteter att hitta på om man bara är lite kreativ, säger hon och tipsar att om man vill åka iväg ska man försöka vara ute i god tid och försöka att inte åka till de mest populära resmålen.

GA gav sig ut på stan och frågade några gotländska familjer om hur de tänker inför lovet. Två som valt att stanna hemma är Lina-Maria och dottern Lovis. 

– Det är jättedyrt att åka iväg. Jag tycker att det är en sådan hets. Man blir påverkad av sociala medier och folk tävlar om att ta de finaste semesterbilderna, säger Lina-Maria, och berättar att deras familj i stället stannar på Gotland och planerar bland annat att åka skridskor och besöka biblioteket.

Även Johan och sonen Alfred Nilsson Löf kommer att stanna på Gotland kommande vecka. Alfreds önskemål är att åka till badhuset. Pappa tänker att det även kan bli ett biobesök, en loppisrunda och en tur till Fornsalen.

– En del åker iväg långt men det finns också väldigt många som aldrig gör det, säger Johan, som arbetar som lärare.

Efter sportlov väntar påsklovet och sedan sommarledighet. Emma Persson på Länsförsäkringar tycker att det är klokt att skaffa sig en helhetsbild av sina semesterkostnader.

– Helst tycker jag att man i början av året ska lägga upp en plan för hela årets semester och aktiviteter så att du vet ungefär vad det kommer att kosta, och hur mycket pengar som måste sparas till det.

Emma Persson tycker även att man ska inkludera sina barn.

– Jag tycker inte att man ska gå miste om den privatekonomiska läxan man kan ge sina barn genom att berätta att det inte finns pengar att åka iväg hur ofta som helst.

Hur stor andel av sin inkomst rekommenderar du ska gå till sparande?

– Jag tycker att man ska sträva efter att lägga undan minst 10 procent av sin bruttoinkomst. Det är bra att försöka utmana sig själv att tänka långsiktigt.

Privatekonomens tips

Om du åker iväg på exempelvis en skidresa, spara pengar genom att laga egen mat i stället för att äta ute.

Var kreativ och tänk alternativt med resmål genom att inte åka till de mest "turistiga" orterna, eller hitta på aktiviteter hemmavid.

Gör en helårsplan med budget över semestrar och aktiviteter och räkna ut hur mycket som måste sparas till det. Prioritera bort om pengarna inte räcker.

Sträva efter att spara omkring 10 procent av bruttoinkomsten till både långsiktigt och kortsiktigt sparande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!