Barn som växer upp idag behöver lära sig ekonomi på ett helt nytt sätt mot vad deras föräldrar gjort. Förr kunde man tydligt räkna sina mynt och sedlar för att få grepp om sin veckopeng, men i dagens nästan kontantlösa samhälle ställs nya krav på barn och föräldrar när det är dags att lära sig att hantera egna pengar.
Tove Zander jobbar som ungdomsekonom på Swedbank. Hon håller föreläsningar runt om i Sverige om att prata pengar med barn. Men hur ska barnen lära sig att hantera pengar när nästan ingen använder kontanter längre?
– Hela samhället måste börja förstå att det inte är ett problem att det inte finns kontanter, utan snarare en möjlighet. Men man måste börja prata pengar med barn i de forum där det dyker upp betaltillfällen, säger Tove Zander.
Idag kan det för många barn vara i mobilappar och spel. Det är där barnen kommer i kontakt med pengar i vardagen.
– Att då diskutera med sitt barn om vad sakerna i spelet kostar i förhållande till deras veckopeng är ett bra sätt att lära barnet att tänka ekonomiskt, säger Tove Zander.
När barnet är redo att prata pengar är väldigt individuellt, men ofta är det när barnet själv visar intresse. Ofta när de når skolålder.
– När andra barn pratar om sin veckopeng, då är det viktigt att man tar diskussionen hemma och även talar om att alla är olika. I vissa familjer kanske man behöver göra en motprestation för att få sin veckopeng. Många föräldrar ger vid behov, men då förstår inte barnen värdet av pengar. Föräldern blir en mänsklig bankomat där det finns obegränsat med pengar.
Många frågar sig hur stor veckopengen bör vara. Statistiken säger att en nioåring i Sverige får ungefär 100 kronor i månaden och vid 17 år har de flesta hela studiebidraget själv, det vill säga 1250 kronor.
– Men det är också viktigt att prata om vad pengarna ska räcka till. Får man mer i veckopeng ska det räcka till fler saker. Kanske ska man köpa sina kläder själv, eller sina bussresor, säger Tove Zander.
En annan aspekt nu för tiden är att man måste prata om säkerhet. Det räcker inte längre att prata om att inte tappa bort tjugolappen eller hålla koll på sin spargris.
– Barnet kanske kommer i kontakt med mobilt bank-id. Man får ett betalkort – hur och var använder man det? Det krävs mycket mer säkerhetssnack med sina barn idag.