Det var i förra veckan som Svenska Dagbladet avslöjade uppgifter om att Sverige redan i juni kan vara på väg att gå med i försvarsalliansen Nato. Enligt uppgifterna vill statsminister Magdalena Andersson att Sverige ansöker om medlemskap vid Natomötet i Madrid 29–30 juni, och i onsdags höll både Andersson och hennes finska motsvarighet en uppmärksammad presskonferens om Finlands inträde i Nato.
Kriget i Ukraina har gjort Natofrågan brinnande het för Sverige. I samband med kriget riktas också många internationella ögon mot Gotland.
Hur ön skulle påverkas av ett svenskt Natomedlemskap är dock ännu skrivet i stjärnorna. GT lät gotlänningen, Rysslandsexperten och universitetslektorn i krigsvetenskap, Peter Mattsson, kommentera.
Går Sverige med i Nato ser han det inte som sannolikt att Gotland skulle bli Sveriges eget hangarfartyg i Östersjön. Ön skulle inte heller rustas med en Natobas, trots att Gotland brukar liknas vid Sveriges sista utpost mot öst.
– Jag tycker inte det finns någon anledning till att ha en särskild bas här med tanke på hur det moderna kriget förs. Men utgångspunkten är att ingen annan ska kunna sätta sig på Gotland, och från Natos sida förväntar man sig förmodligen att Sverige har ett tillräckligt avskräckande försvar på Gotland, säger Peter Mattsson.
Vad man däremot kan räkna med är att försvaret både i luften och till sjöss skulle utökas på Gotland. Nato lär enligt Mattsson ställa särskilda krav på att Sverige uppbringar en viss försvarsförmåga både till sjöss, i luften och i land på Gotland. Dock är det inte nödvändigt att flyg- och sjöresurser behöver vara stationerade här.
– Det kan vara att man från svensk sida väljer att sätta än mer kvalificerade försvarssystem på Gotland. Men att ha ett offensivt försvar för att nå djupt in i Ryssland, det behöver man inte ha Gotland för, säger Peter Mattsson, som också påpekar att majoriteten av svenska försvarsförband i nuläget har varit och övat på Gotland och känner till miljöerna.
Redan i dagsläget skulle Sverige få hjälp från andra länder om ett anfall hotade, understryker Peter Mattsson.
– Det är viktigt att förstå att Sverige inte står ensamt i en angreppssituation, ens i dagsläget. Vi kommer att ha stöd från andra system. Går vi in i ett sånt läge kommer det finnas ett försvarssamarbete där vi sitter med andra staber och gör den planeringen. Delar av luftförsvaret i Baltikum kommer till exempel kunna komma till nytta på Gotland.
Man kan också undra om Gotland skulle bli en plats med mer inskränkningar och avstängda områden om Sverige gick med i Nato. Fram till 1998 var det till exempel förbjudet för utlänningar att besöka norra Gotland och Fårö på grund av militärhemligheter.
– Bedömningen får göras från säkerhetspolitiskt håll om det behövs sådana inskränkningar, men den flyg- och marinverksamhet som krävs behöver nödvändigtvis inte vara stationerad på Gotland. En konsekvens är dock att det kommer övas mer på ön. Det borde också bli en förstärkning på marksidan här, att vi över tid får se ett fullskaligt regemente med olika kombinerade förmågor. Men att stänga av kuststräckor eller andra områden för militära syften, de allvarligaste hoten mot Gotland avvärjs inte genom det.
Skulle hotet mot Gotland öka om Sverige gick med i Nato?
– Tittar man på det militära konventionella hotet och vad Ryssland åstadkommit och inte åstadkommit i Ukraina, så tror jag inte landet har kapaciteten att göra en framgångsrik operation. Att ta en ö kräver väldigt mycket underhåll och transporter. Det behövs både fartyg och att man har tillgång till en flygplats, så det blir ingen lätt sak att ta Gotland, speciellt inte om andra länder runtom bidrar med insatser, säger Peter Mattsson och konstaterar:
– Det blir svårt att ta sig ut ur Kaliningrad och åka opåverkade hela vägen upp hit. Däremot finns möjligheten för Ryssland att isolera och skära av. Men då finns Natokapacitet att motverka det.
Går Sverige med i Nato kan man vänta sig att stora delar av svenska Försvarsmakten integreras med Nato, menar han.
– Vanligtvis ställer medlemsländerna upp med sina bästa delar ur försvaret för att bidra till Nato. Jag kan tänka mig att Nato är intresserade av det Sverige bidrar med på sjöstridssidan i Östersjön, till exempel ubåtarna, och på flygsidan är man säkert också intresserade av våra insatser.