Experten: "Sociala medier är barnens ritblock i dag"

Föräldrar behöver inte förfasa sig över barnens användning av sociala medier, menar internetkännaren Emanuel Karlsten, en av talarna under onsdagens Mik-dag i Visby.

Emanuel Karlsten är uppvuxen på Gotland men bor numera i Göteborg. I fjol tilldelades han Stora Journalistpriset i kategorin årets förnyare.

Emanuel Karlsten är uppvuxen på Gotland men bor numera i Göteborg. I fjol tilldelades han Stora Journalistpriset i kategorin årets förnyare.

Foto: Edvin Högdal

Gotland2021-11-03 18:11

"Vad gör de unga nätet?" Så löd en av föredragsrubrikerna som avhandlades i Rådhuset på onsdagen.

Mik-dagen är en årligt återkommande utbildningsdag som riktar sig till lärare på de gotländska skolorna. Det övergripande ämnet är media – i bred mening (förkortningen står för medie- och informationskunnighet). Under årets temadag stod digital kommunikation under och efter coronapandemin i fokus.   

– Film på Gotland och biblioteken har ett uppdrag att stötta och fortbilda öns pedagoger. Tidigare år har det varit mer tonvikt film, men just i år fanns det skäl att jobba lite bredare, eftersom de här frågorna är så aktuella, säger Sandra Fröberg vid Film på Gotland. 

Ja, vad pysslar de egentligen med ute på nätet, ungdomarna? Den som ställde frågan – och besvarade den – var Emanuel Karlsten, gotlandsbördig journalist med mångårigt intresse för internet.

– Det korta svaret: De gör samma saker som vi gjorde, säger han till GT strax före föreläsningen.

Utveckla!

– Vi spelade analoga spel, de spelar digitala. Vi flamsade framför spegeln, de flamsar framför en skärm. Vi satt och skvallrade på våra rum, de skvallrar på Flashback. I grund och botten samma saker. Och vi förfasas, precis som våra föräldrar gjorde. Problemet är inte de unga, utan vuxenvärlden som inte klarar av att sätta sig in i det här skiftet.

Äldre har ofta problem att greppa komplexiteten i frågan, menar Karlsten.

– Nu pratas det om att Instagram mörkat studier som visar att unga tjejer mår dåligt av Instagram. Men tittar man på studien framgår det att Instagram är ett positivt inslag för många. Det minskar ångest och skapar sociala sammanhang. Problemen finns så klart, och vi ska prata om dem, men inte enögt stirra oss blinda på det negativa, när sociala medier är så mycket mer.

Hur ska man då agera som förälder? 

– Var närvarande. Fråga vad de har för sig och försök att hålla koll på nya plattformar och trender. Och moralisera inte!

Hur gör du med dina egna barn? Får de vara obegränsat på sociala medier?

– Nej, men gränsen är inte så tydlig, det är ett levande samtal. Sedan beror det lite på vilken typ av användning det handlar om. Det är en sak att passivt kolla igenom flödet, en annan att vara kreativ och göra egna filmer som man lägger upp. Vi uppmuntrar det senare, att använda sociala medier som vi använde ritblocket när vi var små.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!