När kortläsaren kommer på bordet och notan ska betalas kan restauranggäster känna sig pressade att plussa på dricks. Hur mycket ska man lägga på? Och vad förväntas man betala extra?
I ICA-bankens senaste Sifo-undersökning, utförd av Verian – före detta Kantar Public, framkommer det att en majoritet, 79 procent, av svenskarna återkommande väljer att dricksa när de äter på restaurang. Av dessa uppger var tredje att anledningen är att de upplever att det förväntas av dem. Och mer än var tionde dricksar för att inte framstå som snål.
Nyligen har vissa kortläsare dessutom börjat föreslå förutbestämda procentsatser för dricks, vilket gör beslutet “enklare”, men också svårare för den som vill avstå helt från att dricksa.
Undersökningen visar att äldre dricksar oftare än unga, och boende i storstäder mer än de på landsbygden.
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA-banken, konstaterar att trots att många mött ekonomiskt tuffare tider har restaurangbesöken i landet ökat med nära sex procent, jämfört med 2019 innan pandemin.
– Vi har mindre pengar i plånboken, men vi fortsätter att lägga mer pengar på restaurangbesök. Går man ut med vänner, partner eller familjen behöver man tänka efter innan. Det är inget tvång att dricksa, säger han.
Är man däremot nöjd med servicen – och har råd, tycker han att man gärna kan visa sin uppskattning.
– Det är helt rätt, om det finns utrymme i ens budget. Jag är själv ganska hård, jag förväntar mig att maten ska smaka bra när jag går ut och äter. Överraskar däremot servicen, absolut så dricksar jag mellan fem och tio procent, säger Magnus Hjelmér.
Hur mycket gästerna dricksar varierar, allt mellan två kronor och ett par hundralappar, menar Malin Bergström på restaurang Bakfickan i Visby innerstad.
– Ofta vill de visa sin uppskattning över mat och upplevelse, säger hon.
På Bakfickan delas dricksen mellan de som jobbat under dagen, såväl lunch som kvällspasset, och mellan alla i servicen och i köket.
– Restaurangbranschen har inte de fetaste lönerna, då kan man själv kanske gå ut och äta, säger Malin Bergström.
Gästen Anette Kahl och hennes sällskap ska precis betala notan efter en trevlig lunch.
– Jag brukar betala dricks, och ibland runda av till jämt belopp. Men om det är dålig service, då får de ingenting, säger hon och får medhåll av de andra:
Omkring fem procent extra tycker de är lagom – om man är nöjd med mat och helhetsupplevelse.