Sommarvärmen får fästingarna att öka snabbt i antal. Det sker i hela landet, beroende på god tillgång på vilt. På Gotland kan den kraftiga ökningen av rådjur bidra.
– Fästingar är helt beroende av att hitta ett värddjur, de är avgörande för fästingens överlevnad, säger Kajsa Stenemark, biolog och fästingexpert.
Men för fästingen spelar det ingen roll om källan med blod att suga ifrån är ett djur eller en människa: Barfota ben är vandrande smörgåsbord för de glupska små krypen, som kan ha väntat i mer än ett år sedan de åt senast. På vuxna människor når fästingar upp längs benen till ljumskar och midja, där de ofta suger sig fast.
– De har en krypradie på ungefär en meter. På barn brukar de kunna sätta sig bakom öronen, på huvudet och i armhålorna, säger Kajsa Stenemark och menar att det sommartid är viktigt att ha som regel att syna kroppen efter fästingar så snart man har varit utomhus.
Fästingar är överlevare som kan vara aktiva mitt i vintern, så snart temperaturen når över plus fyra grader. Enligt Kajsa Stenemark har vintern liten påverkan på antalet nästa sommar.
– Varje sommar är en fästingsommar och de finns därute. Det viktiga är att medvetandegöra och kolla igenom sig, lika naturligt som man borstar tänderna och som en daglig rutin, säger hon.
Varje år rapporteras mellan 200 och 300 fall av TBE, fästingburen hjärninflammation, i Sverige. Smittan förekommer i södra och mellersta Sverige. Den är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt kring Mälaren. På Gotland konstaterades förra året inte något fall där en människa smittats, enligt Region Gotlands smittskyddsenhet.
– Om man ofta rör sig ute i naturen och får många fästingbett rekommenderar jag att vaccinera sig mot TBE, säger Kajsa Stenemark.
Borrelia kan drabba människor, hundar och hästar, och går däremot inte att vaccinera sig mot. Stoppar man in byxorna i strumporna kan risken minskas att bli angripen.
– Heltäckande kläder, men det är ingen garanti – fästingar kan krypa in i byxvecken, säger Kajsa Stenemark och berättar att varje fästinghona lägger mellan 2 000 och 3 000 ägg.