Med en redan ansträngd plånbok känns det kanske lockande att dra ner på elförbrukning och värme i både året runt-hushåll och fritidshus. Men sänk inte för mycket, är budskapet från försäkringsbolagen. Det kan nämligen kosta dig stora summor om du råkar ut för skador och varit oaktsam.
Länsförsäkringar Gotlands skadechef Josefin Knudsen delar med sig av flera råd för att undvika fällor.
Undvik vattenskador med rätt temperatur:
En stor del av anmälda försäkringsärenden gäller vattenskador, och majoriteten av dessa inträffar under vinterhalvåret och kan kopplas till läckage och sönderfrysta ledningar.
– Vattenskador är ofta kostsamma och besvärliga för våra kunder. De skador som sker till följd av läckage är vanliga, men de mest omfattande är frysskadorna. Dessa tar ofta längre tid att upptäcka, till exempel om de sker i fritidshus där ingen är på plats, säger Josefin Knudsen.
– För att säkerställa att det inte är för kallt där vattnet kommer in, ofta under diskbänken, ska inomhustemperaturen vara minst 15 grader. Anledningen är att temperaturen är betydligt lägre där vattnet leds in i huset. Så just 15 grader vill vi att man håller fast vid eftersom det annars finns risk för nedsättning av ersättningen vid skada.
Åker man till exempel iväg på en långresa under vintern eller har ett fritidshus utan daglig tillsyn är det bästa rådet att tömma alla ledningar på vatten.
– Det enklaste är givetvis att stänga av vattnet och tömma systemet, och på det viset fryssäkra allt. Har man oskyddade rör i väggar med begränsad isolering är det också en god idé att se över huset och täta och tilläggsisolera. Sker ett strömavbrott när det är riktigt kallt ute kan huset på bara några timmar drabbas av frysskador, det är också bra att tänka på, säger Josefin Knudsen.
Alltför svalt inomhus gör också att mer skadedjur trivs.
– Möss trivs bra då eftersom de inte gillar kyla utomhus och därför letar sig in, och de har också en tendens att orsaka bränder genom att gnaga av kablar. Man ska komma ihåg att de kan ta sig in genom ett hål som bara är 6-8 millimeter stort. Även strimmig trädgnagare är ett skadedjur som föredrar kall temperatur.
Spabad:
Spabad som fått frysskador under vintern är ett vanligt ärende för försäkringsbolagen. Även här bör man försäkra sig om att ha tömt badet och alla rör på vatten, gärna med tryckluft, så att man vet att det blivit hel torrt i alla ledningar, tipsar Länsförsäkringar.
– Det är väldigt svårt att få ut allt vatten ur spabad, så det bästa är att alltid ha dem igång, eller i så fall tömma när det fortfarande är varmt ute. Följer man inte anvisningar finns risk för högre självrisk och nedsättning eller utebliven skadeersättning, säger Josefin Knudsen.
Eldning:
Denna vinter kan det också vara lockande att elda mer i kamin för att slippa använda till exempel sin eldrivna värmepump i lika stor utsträckning. Då är det bra att veta att man inte ska elda för mycket, och för hårt.
– En tumregel är att man inte ska elda mer än tre kilo ved per timme, och inte mer än tre-fyra timmar i sträck. Lika lång tid som man eldat bör man låta eldstaden vila innan man börjar elda igen.
Även vattenskador från dessa maskiner kan förebyggas:
– Till diskmaskiner finns också vattensensorer som kan sättas in under maskinen som larmar om vatten rinner ut, ett billigt skydd är också de läckageskydd som kan placeras under maskinen så att vatten rinner ut på framsidan och man blir varse om det uppstår problem.