Under onsdagen var en delegation från OECD i Paris på plats i Visby för att presentera rapporten Territorial rewiew of Gotland.
Syftet med rapporten är att belysa Gotlands särdrag som ö-region och att ge rekommendationer för att förbättra livskvaliteten för boende här samt att stödja en mer effektiv användning av offentliga resurser.
– Rapporten är ett stöd för oss i det fortsatta arbetet med att utveckla Gotland. Ö-läget är som alla vet en utmaning. Vi har många gånger haft större förståelse för vårat ö-läge internationellt än vad vi haft nationellt, säger Eva Nypelius (C).
Det kan vara en styrka att ha rapporten i ryggen när politiker ska argumentera för öns behov.
– Det är bra att vi har det här underlaget, det ger oss mer kraft, säger hon.
OECD ger i rapporten 19 rekommendationer som handlar om allt från att förbättra infrastruktur till att säkra vattentillgången och uppmuntra unga till att bli entreprenörer.
Lisanne Raderschall, policy analyst på OECD, är en av dem som arbetat med att ta fram rapporten. Hon menar att Gotland måste tänka på framtiden. Något av det viktigaste just nu menar hon är att matcha populationstillväxten med bostäder.
– Bostadsbristen måste lösas, säger hon.
OECD har jämfört Gotland med andra regioner med samma förutsättningar och granskningen visar att Gotland presterar bättre än motsvarande regioner gällande ekonomisk utveckling och befolkningsutveckling. Samtidigt belyser rapporten att Gotland har en rad utmaningar som, om inga åtgärder vidtas, kan hämma livskvaliteten och en hållbar regional utveckling.
På plats på Gotland från OECD var även Jose Enrique Garcilazo.
– Det viktigaste för gotlänningarna just nu är att se framåt och att inte fastna i att "vi är en ö och vi behöver tas om hand". Fokusera på era tillgångar, uppmanar han.
Arbetet som OECD gjort med Gotland kommer även att ligga till grund för annat arbete inom OECD gällande Europas öar.
– Nu har vi en internationell aktör som beskriver Gotlands styrkor, möjligheter och utmaningar. Det är viktigt och gör vår röst starkare när vi driver Gotlands behov i Sverige och i EU, säger Meit Fohlin (S), andre ordförande i regionstyrelsen.
Rapporten har kostat 4,9 miljoner kronor och betalas med pengar från Europeiska regionala utvecklingsfonden och regionala tillväxtmedel.