Till vår hjälp i sammanställandet av Gotlands läskigaste platser har vi tagit två skräckexperter med väldigt olika bakgrund. Den ena heter Filip Bäckman, är 31 år gammal och under några intensiva ungdomsår åkte han tillsammans med kompisar runt till flera av de läskiga och kusliga platser som finns på ön. Filip startade även Facebook-sidan ”Spökplatser på öjn”, där han och vännerna skrev om sina nattliga äventyr.
– Vi sökte spänning, och åkte därför runt till alla de här olika platserna. Eftersom vi ville dela med oss om vad vi var med om, men även få in tips på ställen vi kunde åka till, så startade vi sidan, berättar Filip Bäckman.
Trots att det var många år sedan Filip själv skrev något i Facebook-gruppen så håller de över 2 500 personerna som följer sidan den fortfarande aktiv med olika typer av historier om kusliga platser på Gotland.
Den andra läskighetsexperten heter Ulf Palmenfelt, är författare och folklivsforskare och har bland mycket annat skrivit boken ”Spökplatser på Gotland”. I den listar han platser på ön som förknippas med olika typer av sägner kring spöken, men själv tror han absolut inte på sådant, berättar han.
– Jag är inte ett dugg mörkrädd, och jag tror inte på spöken eller övernaturliga saker. Jag bara skriver om dem, säger 77-åringen med ett skratt, innan han fortsätter:
– Det är naturligt att känna rädsla, och jag vill absolut inte förringa eller tycka att det är dumt att vara rädd för såna här saker, men jag har nog en ganska nykter syn på det hela.
Vad tror du det är som gör att så många människor lockas av det här läskiga och kusliga?
– Människan är av naturen nyfiken, och vi vill ta reda på saker. Det totalt okända är inget som vanligtvis lockar oss, men det som är på gränsen mellan det vi känner till och det vi inte känner till, det är vi nyfikna på. Sådant som är möjligt, men som vi inte riktigt kan förklara.
När Filip och Ulf får frågan vilka som är de läskigaste platserna på Gotland är det några stycken som de båda nämner. Dessa är exempelvis klassiker som det gamla barnkollot i Kyllaj, Marteboljuset och Takstains gård i Lärbro. På den sistnämnda platsen sägs den gamla Takstainarn gå igen, och om honom står det i boken ”Spökplatser på Gotland” att han var så rik och mäktig att prästen inte vågade inleda gudstjänsten innan Takstainarn kommit till kyrkan.
Vid ett tillfälle inledde dock prästen gudstjänsten, efter övertalning från sockenborna, och när Takstainarn strax därefter kom till kyrkan blev han så arg att han attackerade prästen med ett svärd. Enligt en sägen hann Takstainarn hugga ihjäl prästen, och enligt en annan stoppades han av ”några starka karlar”. Kort senare ska Takstainarn ha slagits ihjäl av prästens drängar, och sedan dess spökar han, enligt sägnen, hemma på sin gård i Lärbro.
Filip Bäckman lyfter fram platser som Jacob Dubbes grav i Follingbo, Häxans hus i Katthammarsvik och inte minst Trullhalsars gravfält i Anga.
– Där finns 320 stycken synliga gravar, och Trullhalsar är en av de kusligaste platserna jag besökt. När vi var där så var det helt vindstilla, det var stjärnklart och det var fullmåne. Där fick jag en riktigt obehaglig känsla i kroppen, säger han.
Har du under någon gång känt att det funnits något övernaturligt på någon plats som du besökt?
– Nej, det har jag inte gjort. Men man har känt stor spänning, och det har hänt att någon fått en så kraftig huvudvärk att man velat åka därifrån.
Ulf Palmenfelt pekar i sin bok ut flera av öns kyrkor och kyrkogårdar som spökplatser, vilket han menar är helt naturligt.
– Kyrkogården är en plats där liv och död möts, och man vet att det ligger döda människor där. Det är en typisk plats där många tycker att det är läskigt att vara, och det är också en plats som det är lätt att dikta ihop sagor och sägner om, säger han.
Som exempel kan nämnas Stenkyrka kyrkogård, där det enligt boken ”Spökplatser på Gotland” ligger en halshuggen massmördare begravd precis innanför kyrkogårdsmuren.
”Det finns ingen gravsten eller något annat som utmärker graven, men det går att hitta platsen eftersom där finns ett hål som inte går att täppa igen”, står att läsa i boken.
Andra platser som Filip och Ulf lyfter fram som läskiga är S:t Görans kyrkoruin, som tidigare var ett spetälskesjukhus, Jungfrutornet i Visby ringmur, och inte minst Galgberget i Visbys norra utkanter.
Fotnot: Om du ska ge dig ut på spökjakt, kom då ihåg att en del av platserna som nämns i artikeln ligger på privat mark.