Extra samling i skolan – så hanteras samtalen med elever

Skolornas personal tog på onsdagsmorgonen emot sina elever med extra lyhördhet. Den som ville prata om händelserna i Örebro fick göra det.
– Viktigt med omsorgen om varandra en sådan här dag, säger Cecilia Tofftén, rektor på Södervärnskolan.

Cecilia Tofftén är rektor på Södervärnsskolan i Visby. Hon säger att ledorden på onsdagen varit omsorg, lyhördhet och närvaro.

Cecilia Tofftén är rektor på Södervärnsskolan i Visby. Hon säger att ledorden på onsdagen varit omsorg, lyhördhet och närvaro.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2025-02-05 10:16

Cecilia Tofftén berättar att lärarna hade en extra samling tidigt på morgonen innan de gick till sina klassrum och tog emot eleverna.

– Vi vuxna stöttade varandra i vårt förhållningssätt att verkligen möta våra elever med öppna dörrar i klassrummen, mycket ögonkontakt och närvaro, säger hon.

Omsorg, lyhördhet och närvaro har varit några av nyckelorden. Ord som också fanns på den lista med råd kring bemötande som tidigt skickades till respektive rektor från grundskolechef Jörgen Nordström.

På Södervärn är elevernas åldersskillnad stor, från årskurs fyra till och med nio. De yngre eleverna möter i stor utsträckning samma lärare varje dag, vilket i sig är en trygghet.

undefined
Södervärnskolan, en av Gotlands alla skolor där tisdagskvällens skjutningar i Örebro på tisdagskvällen varit uppe för samtal.

Bland de äldre har man under dagen sett till att ha mer personal än vanligt utanför klassrummen.

– Vi har funnits extra mycket i korridorer och uppehållsrum för att stötta. Många kanske har sett filmer som spridits på sociala medier, det är viktigt att finnas till hands och fånga stämningarna med lite extra omsorg, säger Cecilia Tofftén.

Hon säger att stämningen varit god. Av vikt är normaliteten, att göra det vanliga men också prata lugnt med de som vill prata.

undefined
Erik Rudstedt är rektor på Solbergaskolan i Visby, grundskola för elever i årskurs 7-9

Eric Rudstedt är rektor för Solbergaskolan, årskurs 7-9. Han säger att personalen fokuserat på att fånga upp elevernas eventuella oro och möta den med respekt.

– Under tisdagskvällen, när omfattningen blev känd, tog jag kontakt med biträdande rektor och vi gick sedan ut information till skolans personal om just detta. Att verkligen möta eleverna, säger han.

Varje lärare tog under onsdagsmorgonen upp händelsen i Örebro men lät sedan eleverna sätta tonen.

– Det är viktigt att möta de elever som känner oro, viktigt att vara saklig, inte för detaljerad och att inte bidra till ökad stress.

Erik Rudstedt säger att han varit runt på Solbergaskolan under morgonen men inte upplevt att det varit påtagligt oroligt.

undefined
Vicky Lindeborg, rektor på Högbyskolan, berättar att pedagoger är förberedda om eleverna har frågor kring det som hänt i Örebro.

På Högbyskolan har rektor Vicky Lindeborg ställt in möten så att fler pedagoger finns tillgängliga för eleverna.

– Det har kommit en del frågor nu på morgonen, säger hon.

Som skolledare är hon bestört över det som hänt i Örebro.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Man får en klump i magen, har jag det jag behöver om det värsta skulle hända.

Martin Bogaeus, som är rektor på Polhemskolan i Visby, var på plats kvart över sju i morse när de första föräldrarna lämnade sina barn. Skolan har klasserna F-6.

Han beordrade att all vuxen personal skulle bära gula västar så barnen tydligt kunde se vilka som hörde hemma på skolgården.

– Mellanstadieeleverna har sedan sett på ”Lilla Aktuellt” i klassrummen. För de yngsta eleverna har det inte varit någon samling, där har eventuella frågor kring det som hänt hanterats på individnivå, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!