2018 införde regeringen det så kallade likvärdighetsbidraget vilket är ett statsbidrag med syftet att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass, fritidshem och grundskola. Bidraget fördelas utifrån socioekonomiska faktorer, vilket innebär att mest resurser går dit de behövs som mest.
Nästa år får skolorna i landet dela på sammanlagt 6,5 miljarder kronor – under förutsättningen att riksdagen beslutar i enlighet med regeringens budgetproposition i december. Det är en ökning med 300 miljoner jämfört med 2021. För Gotlands del innebär det att skolorna får dela på 32,5 miljoner kronor.
– Det var något av en nyhet för oss. Om det går igenom riksdagen innebär det ett tillskott på fyra miljoner jämfört med vad vi tilldelats tidigare år, säger Jörgen Norström, grundskolechef på Gotland.
Tidigare har region Gotland satsat extra pengarna på bland annat elevhälsa, språkförstärkning och en generell ramförstärkning som kommit alla elever till gagn.
Bidraget fördelas både till kommunala och fristående skolor. Huvudmännen har stor frihet att välja vilka insatser de vill använda bidraget till, men det får inte användas för insatser som skolan redan är skyldig att genomför enligt skollagen.
Tidigare i oktober aviserade även Alliansen på Gotland att man vill satsa extra pengar på skolorna genom att tillföra barn- och utbildningsnämnden 10 miljoner kronor nästa år.