Extra tuff pollensäsong – allergikonsulenten tipsar

Nästan var tredje person lider av pollenallergi i Sverige. En kort vinter gav ett litet andrum för de drabbade, men med värmen kommer också pollen där Gotlands unika klimat ger en längre säsong.

Gotlands allergikonsulent Katja Ståhlberg inspekterar pollen.

Gotlands allergikonsulent Katja Ståhlberg inspekterar pollen.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-03-26 09:02

Våren står för dörren. Det spritter i naturen och fåglarna börjar så smått att göra sig hörda. Samtidigt väntar en påfrestande period för de 30 procent av Sveriges vuxna befolkning som är pollenallergiker. 

– Just nu har vi trots allt låga halter av al och hassel som är aktiva nu. Den senaste tidens köldknäppar gör att pollensäsongen varit på uppehåll. Nu när det blir varmare så släpper träden sitt pollen igen, så det är ovisst just nu, säger Katja Ståhlberg, allergikonsulent vid Region Gotland. 

Hon är den enda allergikonsulenten på Gotland. Under våren år det högsäsong för henne och det senaste året har medfört extra många samtal kring pandemin.

– Telefonen är knallröd just nu, det ringer oavbrutet hela tiden. Antingen handlar det om covid-19 eller så handlar det om pollenallergier, säger hon. 

Sedan sex år tillbaka finns på Gotland en mätstation för pollen i luften, en så kallad pollenfälla. Fällan är placerad på Rådhusets tak på Visborgsområdet där man tömmer fällan tre gånger per vecka. Naturhistoriska riksmuseet driver stationerna runt om i landet. 

– Den ger en dagsfärsk fingervisning och underlättar för att jag vet ungefär vad patienter kan komma med för besvär och kan rekommendera vilken medicinering som är lämplig, säger Katja Ståhlberg. 

2020 blev ett förhållandevis milt pollenår. Därför finns det anledning att tro att årets pollensäsong blir desto jobbigare. Det ter sig att pollenår går i vartannat årscykler. 

– Vi kan förvänta oss ett starkt pollenår. Ett riktigt jobbigt år för pollenallergiker. Normalt vilar naturen vartannat år och det blir ett mildare, året därpå tar det fart igen. Det går att se under hösten om det är långa hängen i träden. I höstas var det jättestora hängen, tyvärr.

Förutom ett starkt pollenår så förlängs också säsongen för pollen varje år. Milda höstar gör att gråbo, som ska ha blommat klart i oktober, numera blommar om en gång till under hösten.

– I höstas var det också så varmt att hasseln började släppa pollenkorn redan i november. Sen fick vi en skapligt bra vinter i januari där naturen fick en välbehövlig paus, säger hon. 

Under det senaste året har Katja Ståhlberg också fått många frågor kring covid-19 och pollenallergi. Något som blivit ett problem för de drabbade. 

– Det är precis samma symtom. Förkylning, ont i halsen med mera. Det man kan ta det på är att om man är allergisk har man sällan feber. Jag tycker verkligen synd om alla pollenallergiker. Det står inte i pannan på dem att de har allergi, och omgivningen vet ju inte vad som är allergi eller covidsymtom, säger hon.

Gotland tillhör växtzon ett. Detta gör att vi har ett varmare klimat än flera andra delar i Sverige och kan odla därefter. Det gör också att pollensäsongen på Gotland är extra lång. Redan i januari-februari börjar al och hassel. I mars- april kommer björken och är igång fram till midsommar. I början av juni kommer gräset. I Juli- augusti kommer gråbo som kan hålla på hela vägen till november.

– Vi har en väldigt lång pollensäsong på Gotland. Det är ingenting vi kan göra någonting åt. Allergi är en av Sveriges största folksjukdomar. Det läggs så lite resurser på det här. Det syns inte på folk hur trötta och slut de är under den här perioden. Många kämpar i det dolda, det kan vara bra att ha med sig, säger Katja Ståhlberg.

TIPS

Allergikonsulenten tipsar: 

  Börja medicinering i tid. Vid minsta symtom ska man börja medicinera. Då blir allergin inte lika stark.

  Ha ventilationen i bilen avstängd när du kan. 

  Byt pollenfilter på bilen efter varje säsong. 

  Torka tvätten inomhus.

  Skölj ur håret på kvällen så du inte får pollenkorn på kudden. 

  Vädra sent på kvällen, eller tidigt på morgonen. Då det är daggvått. 

  Minimera kontakten med pollen i största möjliga mån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!