Extremhetta på ön – men SMHI tror inte på ett nytt 2018

Midsommarhelgen var extra het och veckan har inletts med chockartade temperaturer. Men meterologen Therese Fougman tror inte på en upprepning av rekordsommaren 2018. ”På grund av ett lågtryck ute på Atlanten finns fortfarande hopp om svalare väder.”

Det var knappast någon brist på sol och värme under midsommarhelgen. På Gotland låg temperaturen runt 30-graderssträcket.

Det var knappast någon brist på sol och värme under midsommarhelgen. På Gotland låg temperaturen runt 30-graderssträcket.

Foto: Erik Johansen

Gotland2022-06-27 18:15

I år lyste regnet med sin frånvaro runt midsommarstången. Solen sken inte bara över Gotland, i flera håll av landet uppmättes ovanligt höga temperaturer. Måhända en positiv nyhet för soldyrkare och tidiga semesterfirare. Men värmeböljor, speciellt långvariga sådana, kan vara farligt för vår hälsa. Extra utsatta är personer med nedsatt förmåga att reglera kroppstemperaturen. Till riskgrupperna hör både barn och äldre.

Marie Hurtig, verksamhetschef på Gotlands hemtjänst, berättar att det är vanligt att äldre inte orkar lika mycket under den varmaste tiden.

– Det blir tunga dagar för dem när det är så här varmt. Vi upplyser personalen att ställa fram vatten och vara extra uppmärksamma på värmeslagssymtom.

undefined
Äldre är extra utsatta vid höga temperaturer.

Även Petra Larsson, förskolechef på Region Gotland, berättar att de vidtar vissa åtgärder för att undvika att barnen exponeras för värmen.

– Vi försöker vara inomhus mycket och när vi är ute och leker är vi i skuggan. Under sommaren är det generellt ett lugnare tempo. Värmeböljor är någonting vi måste förhålla oss till nu. Som tur är går det att få till behagliga temperaturer inomhus med korsdrag. 

undefined
Meteorologen Therese Fougman tror inte att vi får en repris på rekordsommaren 2018. Hon hoppas på svalare temperaturer senare i veckan.

Att det blivit vanligare med värmeböljor slår även Therese Fougman på SMHI fast, trots att det inte går att dra några slutsatser av enskilda år. 

– Tittar man tillbaka på de senaste 30 åren ser vi att somrarna blivit varmare. Om vi kommer drabbas av värmebölja varje år återstår att se. 

Anledningen till extremtemperaturerna just nu är, enligt Therese Fougman, ett högtryck öster om Skandinavien. Samtidigt närmar sig ett lågtryck ute på Atlanten, som gör att det finns chans till lite svalare väder längre fram i veckan, med mer normala svenska sommartemperaturer på 20-25 grader.

Minnet av extremsommaren 2018, med torka och skogsbränder, är fortfarande färskt hos många. Therese Fougman tror dock inte på en repris i år. 

– I nuläget är det svårt att säga hur resten av sommaren kommer se ut. Men det finns hopp om dagar med lite lägre temperaturer och regnskurar. Förhoppningsvis slipper vi en upprepning av 2018 när det var varmt och torrt under lång tid. Men än är det tidig sommar och vi kan inte se så långt in i framtiden. Läget kan fortfarande ändras.

Under de hetaste dagarna tycker Therese Fougman att man ska försöka undvika att vistas utomhus under de svettigaste timmarna. 

– Fråga dig själv huruvida du måste göra det där fysiskt ansträngande mitt på dagen när det är som varmast. Om du kan, bör du vänta till kväll eller tidig morgon när det är lite svalare. Annars är det de vanliga, var i skuggan, drick mycket vatten och smörj in dig.

undefined
Marie Hurtig på Gotlands hemtjänst tycker att det är viktigt att de äldre vågar be om hjälp när det är som varmast. "Ta stöd av hemtjänstpersonalen och folk i din närhet till att göra de fysiska sakerna."

För de äldre påpekar Marie Hurtig på Gotlands hemtjänst att det är viktigt att våga be om hjälp.

– Ta stöd av hemtjänstpersonalen och folk i din närhet att göra de fysiska sakerna. Om man är äldre bör man vara noga att inte överanstränga sig eftersom man redan är utsatt i dessa temperaturer.

Therese Fougman på SMHI håller tummarna för en något svalare sommar.  

– Många bostäder blir väldigt varma. De är byggda för att hålla värmen på vintern snarare än att hålla den ute på sommaren. Där kanske vi får skicka en passning till dem som ritar husen. I framtiden behöver vi tänka om.

Värmeslag

Om du har fått värmeslag stiger temperaturen i kroppen till över 40 grader. För att minska risken för värmeslag bör du dricka mer och undvika att anstränga dig fysiskt när det är som varmast. Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer över 65 år. 

 Det här är de vanligaste symtomen på värmeslag: Svag i kroppen, huvudvärk, illamående och kräkningar, synstörningar, yrsel och förvirring, irritation och snabb puls.

Källa 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!