Under sommaren har vattenförbrukningen på Gotland varit extremt hög, vilket gjort att mer vatten än vanligt tagits ur öns vattenmagasin.
– Vi har tagit ut mer vatten än vad vi får enligt vattendomen, säger Leif Thomsson, enhetschef vid VA-enheten på Region Gotland.
Vad får det för konsekvenser?
– Vi får väl ta det med berörda myndigheter, säger Leif Thomsson.
Om för mycket vatten tas ut leder det även till att återhämtningsperioden för vattenmagasinen blir längre menar han.
Grundvattennivåerna på Gotland är just mycket under det normala för årstiden både i stora och små vattenmagasin. Det visar ny data från Sveriges geologiska undersökningar, SGU.
Även fyllnadsgraden är extremt låg. Enligt SGU är det troligt att vattennivåerna på Gotland kommer att fortsätta vara mycket låga om vädret inte avviker från det normala.
Trots en massiv informationskampanj gällande vikten av att spara på vattnet ökade vattenförbrukningen markant under de mest turistintensiva veckorna i somras.
– Vi har aldrig informerat så mycket om vatten men folk tar inte åt sig, säger Leif Thomsson som dock poängterar på att gotlänningarna själva är bra på att spara på vattnet.
För att fylla öns vattenmagasin skulle det behövas stora mängder nederbörd. I snitt har det på Gotlands mätstationer kommit cirka 342 millimeter nederbörd hittills i år.
– Vi behöver 600 till 700 millimeter regn per år om vi ska fylla upp, säger Leif Thomsson.
Enligt SMHI har norra och mellersta Gotland hittills i år fått normala mängder nederbörd medan södra Gotland har fått cirka 80 procent av den normala nederbörden sett till de senaste 30 åren.
Även om det skulle komma mycket nederbörd under resten av året så tar det tid innan det syns i de stora vattenmagasinen.
– Den nederbörd som kommer nu kommer inte ner till grundvattnet förrän i januari eller februari, säger Leif Thomsson.
Regionens vattenchef Patrik Johansson bekräftar att en stor mängd vatten togs ut ur öns vattenmagasin i somras men han är inte direkt orolig för vattenförsörjningen i framtiden.
– I somras hade vi ett enormt tryck med mycket besökare, hög värme och låga grundvattennivåer. Vi jobbar stenhårt för att hitta åtgärder men det är inte en lätt uppgift vi har, säger han.