F/activister får klimatkoll på garderoben

Att älska kläder måste inte betyda att man är en miljöbov. Nu rekryteras "f/activister" på Gotland som ska visa vägen för alla som bryr sig om både miljö och mode.

"Gå inte på trender, utan på modeller och material som du själv gillar", tipsar f/activisten Marielle Krus. Själv bär hon vida byxor med hög midja, oavsett vad trenderna föreskriver.

"Gå inte på trender, utan på modeller och material som du själv gillar", tipsar f/activisten Marielle Krus. Själv bär hon vida byxor med hög midja, oavsett vad trenderna föreskriver.

Foto: Privat

Gotland2020-05-29 12:01

Svenskar köper i snitt 50 klädesplagg om året och varje plagg används mindre än tio gånger. Vår konsumtion av kläder och andra textilier är inte hållbar. Så enkelt är det.

Men att ändra på sitt konsumtionsmönster är inte alltid så lätt. Tre av fyra vill göra mer klimatsmarta val, men många fortsätter ändå att handla som vanligt.

Nu går Vuxenskolan på Gotland ut med en efterlysning: De söker lokala deltagare till F/act Movement – ett projekt där man vill hjälpa modeintresserade människor att få ett mer hållbart perspektiv.

Själva deltagandet är gratis. Deltagarnas insats blir istället att anta en utmaning: Köp inga nya kläder på nio månader. En föresats som kan bli ganska marig för många.

F/act Movement har redan kört en första pilotomgång med bas på Textilhögskolan i Borås. Projektledaren Gudrun Bonér berättar om bakgrunden:

– Det finns ingenting positivt med klimatångest. Vi vill skapa medvetna konsumenter med en positiv rörelse. Man måste inte ha dåligt samvete för att man tycker om kläder.

De tio kvinnor som var med i första omgången av F/act Movement hade en sak gemensamt. De köpte mycket nya kläder. 

Under resans gång fick de lära sig mer om klädernas klimatpåverkan, träffa en stylist, lära sig skovård och hur man lagar och tar hand om sina plagg. Men framför allt fick de jobba med sina egna garderober. 

– En garderobsrensning i olika steg blev basen för vårt arbete. De gjorde en sparahög, en lagahög, en hög för kläder som de gillade men inte använde och en hög för kläder som skulle skänkas bort. Sedan jobbade de med de högarna och fick tänka igenom vilka de själva är och vill vara, men också vad de saknade och hur de skulle kunna hitta det second hand, berättar Gudrun Bonér.

För Anna-Carin Abrahamsson i Alingsås blev F/act Movement en vändning. Hon rekommenderar alla som delar hennes passion för kläder att vara med.

– För mig är kläder som en konstform, men jag hade kommit till en punkt när jag kände att jag inte kunde stå för min konsumtion längre. Jag gick med i F/act Movement för att jag ville bejaka mitt intresse, men göra det på ett hållbart sätt. 

– Det har varit en resa. Innan var jag verkligen en storkonsument. Det är jag fortfarande, men på ett mer kreativt och lustfyllt sätt, berättar Anna-Carin.

Att inte handla nytt under projekttidens gång blev en utmaning.

– Träffarna kunde bli som AA-möten, där vi berättade om att "nu är det rea på mitt favoritmärke", skrattar Anna-Carin men fortsätter:

– Det är ju inte ett missbruk, men man behöver programmera om sig själv och det kan ta lite tid. 

Marielle Krus i Borås deltog också i pilotprojektet. Hon jobbar med hållbarhet och kvalitet på två modeföretag och kunskaperna om miljöproblemen inom modeindustrin hade fått henne att nästan förlora det modeintresse som hon alltid har haft. Men F/act Movement blev en nytändning. Utmaningar som att bära samma plagg på sju olika sätt, fick henne att tänka i nya banor.

– Det var som en lekpark. Jag fick tillbaka min glädje och kreativitet.

De som deltar i F/act Movement förväntas berätta om sin resa på sociala medier. Anna-Carin ("actacstyle") och Marielle ("mariellekrus") använder Instagram. Anna-Carin har dessutom startat podden "Second hand(b)lusarna" tillsammans med en kompis.               

F/activisternas bästa

Anna-Carin Abrahamsson tipsar: 

Lär känna vad du trivs i och blir glad av.

Se över ditt konsumtionsbeteende. Det handlar om självkännedom. När, hur och varför shoppar du?  

Marielle Krus tipsar: 

Gå inte på trender, utan material och modeller som funkar för dig själv.

Lär känna second hand-utbudet på nätet. Det har utvecklats på senare år. Nu finns bra och nischade butiker.

Ta cykeln till affären eller utlämningsstället. Kundens resa står för elva procent av plaggets klimatpåverkan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!