"Få klarar provet vid första tillfället"

Regionens alkoholhandläggare har just nu bråda dagar med att testa alla som söker alkoholtillstånd. (GA)

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-05-10 08:30

Många blir underkända i kunskapsprovet, och det finns risk för att inte alla hinner bli klara före midsommar.
För att få alkoholtillstånd för en restaurang eller krog måste man gå igenom regionens kunskapsprov. I februari i år hade ingen av de krögare som ansökt om alkoholtillstånd klarat kunskapsprovet.

Sedan satte alkoholhandläggarna fart, och hittills är det 33 ansökningar som blivit godkända, de flesta efter flera provtillfällen.

Två krögare är underkända och måste försöka igen, och tolv väntar fortfarande på att få göra provet.

- Få klarar provet vid första tillfället. Det är inte helt enkelt, man ska visa att man kan de här frågorna. Oftast tar det två eller tre gånger innan man får godkänt, säger Jörgen Wiss, alkoholhandläggare vid Region Gotland.


47 ansökningar
Alkoholhandläggarna har bråda dagar nu när det är många som ansöker om tillstånd. Det handlar om 16 permanenta och nio tillfälliga alkoholtillstånd, för ställen som riktar sig till offentligheten.

Dessutom har 22 slutna sällskap ansökt. Sammanlagt handlar det om 47 ansökningar, varav 33 blivit godkända.

- Det kan komma fler ansökningar också, men så ser det ut just nu. Många vill öppna till midsommar, så det är ganska mycket fram till dess. Sedan är det värsta över, säger Jörgen Wiss.

Är det risk för att krogar inte får tillstånd för att ni inte hinner pröva dem?

- Jag tror att vi fixar att testa alla som ansökt fram till sommaren. Sedan är det ju inte säkert att de klarar provet, och då kan de ju få problem. Men det här är ju som sagt frågor som man ska kunna om man serverar alkohol.


"Bra med prov"
Johan Strömberg, en av ägarna till Bolaget i Visby, gjorde kunskapsprovet för cirka fem år sedan i samband med att restaurangen öppnade. Han tyckte inte att provet var så svårt.

- Det gick bra. Det var lite nervöst att göra det, man är ju inte van vid att skriva prov som vuxen.

Vad tycker du om att man ska göra ett kunskapsprov för att få alkoholtillstånd?

- Det är bra, tycker jag. Det är ett bevis på att man tagit in och förstått innebörden av alkohollagen. Det kan möjligen vara lite besvärligt för krögare som inte är födda i Sverige och inte kan språket perfekt.

Lenta Rosenlund som äger Munkkällaren har tidigare hjälpt kommunen med alkoholutbildning för krögare.

- Det är bra att man kontrollerar att krögare har den här kunskapen, men det handlar mycket om konflikthantering också. Det får man genom erfarenhet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!