"Få konflikter på hyresmarknaden"
Drygt en tredjedel av hyresnämndens ärenden på Gotland rör avstående av besittningsskydd för bostäder.Men knappt något av dem gäller de tidsbegränsade uthyrningar som GT skrev om i går.- Jag kan inte påminna mig att vi har haft ett enda sådant ärende, säger hyresrådet Kristian Eriksson.
brister. Det här hyreshuset intill Klinttorget i Visby innerstad är i stort sett det enda som behandlats i hyresnämnden de senaste åren på grund av brister i skicket.
Foto: Bengan Zettergren
De flesta, cirka 30, rör avstående av besittningsskydd för bostäder.
Rivningskontrakt
Och av dem handlar de flesta om socialt boende i kommunens lägenheter eller annat korttidsboende på grund av att lägenheten ska rivas eller byggas om, så kallade rivningskontrakt.
Men för den typ av korttidsboende som är så vanligt i Visby - där fastighetsägaren vill ägna sig åt mer lukrativ uthyrning till turister på sommaren - har så gott som inga ansökningar kommit in.
Dåligt insatta
- Jag kan inte påminna mig att vi haft ett enda sådant ärende, säger hyresrådet Kristian Eriksson vid arrende- och hyresnämnden för Stockholms och Gotlands län.
Han har avgjort gotländska ärenden sedan 1995 och har bra koll på läget på ön.
- Jag vet precis vilken typ av uthyrning du menar. Och jag kan inte komma på vilka skäl man skulle kunna använda för att vi skulle godkänna ett sådant avstående, säger Kristian Eriksson.
Han kan heller inte påminna sig ett enda fall där en hyresgäst begärt förlängning av sitt tidsbegränsade hyreskontrakt med hänvisning till att det saknar avståendeavtal.
- Det verkar inte som att folk känner till den här bestämmelsen, säger han.
Fyra fall
För övrigt är det snarare färre konflikter på Gotlands hyresmarknad än i landet i övrigt.
- Det är inte så många ärenden från Gotland i nämnden. Dessutom är utvecklingen försiktigt positiv, med allt färre ärenden. Jag tror att det bland annat beror på att Hyresgästföreningen varit duktig på att förhandla för sina medlemmar, säger Kristian Eriksson.
Så kallade skandalvärdar är det ont om. På de två och ett halvt år som GT undersökt har det förekommit fyra fall av ansökningar om åtgärdsföreläggande, och det har varit ganska triviala ärenden som att ett träd skymt utsikten eller att det varit ojämn temperatur i någon lägenhet. I inget fall har hyresnämnden förelagt värden att vidta åtgärd.
Återkommande fastighet
- Tidigare var det ett ett hus som förekom mer än andra. Och det var med tre-fyra olika fastighetsägare, berättar Kristian Eriksson.
Det var det hyreshus intill Klinttorget i Visby innerstad som GT skrev om i gårdagens tidning. Men den här gången har det inte gått till hyresnämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!