Få matförgiftningar trots värmen

Det har varit en av de varmaste somrarna på många år.Livsmedelshanteringen tycks ha skötts bra i hettan. – Anmälningarna om matförgiftning ligger på samma nivå som tidigare år, säger Sofie Ahlström, livsmedelsinspektör.

Gotland2010-08-02 04:00
I Visby raderades det gamla rekordet från 1865 när värmen steg till 33,7 grader i mitten av juli. Livsmedelshanteringen ser inte ut att ha påverkats av de höga temperaturerna. Kommunens miljö- och hälsoskyddskontor har fått in fem anmälningar om matförgiftning sedan maj månad.

Förra sommaren
- Det ser ut som förra sommaren. Vi har inte kunnat spåra de anmälda fallen av matförgiftning till någon restaurang eller livsmedelsbutik. Det beror på att anmälningarna kommit in för sent för att det ska finnas någon mat kvar att kontrollera på de platser anmälarna tror sig ha matförgiftats, säger Sofie Ahlström.
För att kommunens inspektörer ska klara av att fastställa att en person matförgiftats av ett särskilt livsmedel krävs att de ska hinna ta ett prov från samma parti eller maträtt som anmälaren ätit av.

Analyseras
- Då tar vi ett prov och skickar det på analys. Om vi inte kan göra det så går inget att bevisa. Då kan det ju lika gärna vara något annat som anmälaren blivit magsjuk av, säger livsmedelsinspektören.
Livsmedelsinspektörerna har fått in 13 övriga anmälningar, som rör allt från hygien på restauranger till sophantering. I nästa vecka börjar medeltidsveckan och då serveras mycket mat från tillfälliga kök uppställda på marknadsplatsen vid Paviljongsplan och Gotlandsänget.
- Då ska anställda hos oss ut och bedriva tillsyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om