Få tog chansen att gå "husesyn" på slakteriet
Vi har inget att dölja när det gäller omsorgen om djuren och hur vi arbetar. Vi är stolta över vårt jobb och vill gärna visa vårt slakteri för alla som är intresserade.I veckan har Swedish Meats öppnat sina åtta slakterier i Sverige för allmänheten. Till slakteriet i Visby har bara ett 30-tal besökare anmält sig. Det är färre än vad vi hade väntat oss. Samtidigt har vi alltid tagit emot besök från exempelvis skolklasser och andra. De flesta som är intresserade har kanske redan varit här på studiebesök.
Den första veckan i juni har Swedish Meats öppnat sina anläggningar över hela Sverige för allmänhetens besök. Förutom Visby har det vart varit öppet hus vid anläggningarna i Kristianstad, Kävlinge, Skara, Linköping, Uppsala, Skellefteå och Östersund.
Hanteringen och hygienen vid slakterierna är just nu aktuellt i mediebevakningen. Allvarliga brister i hygien och hantering av livsmedel har upptäckts vid id 30 av 35 slakterier och styckerier som Livsmedelsverket har granskat i år.
I genomsnitt fick företagen 20 anmärkningar och i två fall har vite utdömts. Det gällde ett styckeri i Malmö med grovt eftersatt hygien. Ett bondeägt slakteri i Kalmar har också fått anmärkningar
<span class=MR>Minutiös kontroll</span>
På Swedish Meats slakteri i Visby är kontrollen minutiös av både folk och fä. Anläggningen, som är byggd 1979, rymmer i dag slakt och styckning av nöt, gris och lamm, men ingen chark. Förädling till exempelvis korv görs vid Swedish Meats i Linköping.
Vi har en noggrann kontroll av kvalitet och hygien och följer alla regler enligt EU, Statens Livsmedelsverk, Jordbruksverket, Länsstyrelse och kommun. Alla våra djurägande leverantörer är bas-certifierade, vilket betyder att de svarar upp mot gällande baskrav, och många av dem är också bis-certifierade, alltså bäst i Sverige, konstaterar Peter Fohlin.
<span class=MR>Många kontroller</span>
En gång om året granskar Livsmedelsverket hantering och hygien vid Swedish Meats anläggning i Visby. I år har också Hälsovårdsnämnden gjort inspektion. Den dagliga tillsynen av djuren sköts av två statligt anställda veterinärer. Utöver den externa och den interna kontrollen finns ett program för egenkontroll, bland annat mellan slakteriets olika avdelningarna.
Visst får vi anmärkningar, men det är inte många och enligt reglerna ska vi svara på eventuella anmärkningar som ska följas upp inom fyra veckor. och vi har aldrig haft några vitesförelägganden, säger slaktmästare Björn Rudelius.
Han började som slaktarlärling och har arbetat vid Swedish Meats i Visby sedan 1974 är därmed en av många av de nu drygt 170 anställda som jobbat länge vid anläggningen. Trivsel och kamratskap betyder mycket här och det gör att personalomsättningen är låg.
Vi har en erfaren och kunnig personal, korta kommunikationsvägar och en liten anläggning med bra djurhantering och hygien vid vår anläggning och det betyder mycket för en positiv verksamhet, slår han fast.
Kontrollen vid anläggningen är strikt med till exempel tät revision på slakt och djur. Kontrollen av personalen är minst lika rigorös, exempelvis tas salmonella- prov på alla ny- och semesteranställda och den fast anställda personalen genomgår årliga läkarkontroller och hygienkontroller.
Vi har förbud mot lössnus, tuggummi, godis och smycken i produktionslokalerna. Och i stallarna gäller speciella regler för både djur och människor. När de gäller slakten följer vi helt de regler som gäller för respektive nöt, gris och lamm vid uppstallning och bedövning.
<span class=MR>Tre BSE-prov per dag</span>
Salmonellaprov, cirka 25 prov i veckan, och dessutom andra prov på andra bakterier, liksom prov på att djuren är fria från antibiotika tas förstås på slaktdjuren. Slumpmässiga prov på BSE tas också på vart femtonde nöt som är över 30 veckor. Statistiskt sett blir det tre prov om dagen på djur som tas undan och slaktas separat.
Skulle vi få ett positivt prov så är det lätt att kontrollera och klara ut eftersom varje slaktkropp är märkt med djurhållare. En gång i höstas hade ett positivt BSE-prov, men det var falsklarm och kunde snabbt redas ut. Dessutom, statistiskt sett bör vi ha ett falskt BSE-larm på de cirka 20 000 prov som tas, konstaterar Björn Rudelius.
Förra året noterad Swedish Meats i Visby nära 14 000 ton slaktdjur . Cirka 15 000 ton går till försäljning på Gotland och resten skeppas styckat till fastlandet.
Alla produkter från Scan innehåller bara svenskt kött och mycket av det kommer från Gotland. Exempelvis är det mycket gotländskt kött i Scans korvar. Och på ön är det många butiker som väljer att sälja gotländskt kött och en del av restaurangerna köper bara gotländskt kött, säger Peter Fohlin.
Närmast väntar en ombyggnad av stallarna på Visby Meats i Visby. Projekteringen är igång och 2005 ska bygget vara klart. Om det betyder en säker framtid för Visbyslakteriet är däremot inte självklart.
Vi hoppas naturligtvis på att fortsätta som hittills. Men vi ligger lite under i kapacitet skulle behöva öka produktionen något. Därför har vi ett projekt igång för att öka slaktvolymen till 125 000 grisar om året, förklarar Björn Rudelius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!